Bělobrádek: Musíme více motivovat soukromý sektor ke spolupráci s veřejnými výzkumnými organizacemi

04.11.2016 11:57

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v pátek 4. listopadu zahájil v prostorách Národní technické knihovny dvanáctý ročník Pražské bezpečnostní konference, která si za hlavní téma vytkla vědu, výzkum, inovace a vzdělávání jako klíč k prosperitě a bezpečnosti Evropské unie, Česka a Slovenska.

Bělobrádek: Musíme více motivovat soukromý sektor ke spolupráci s veřejnými výzkumnými organizacemi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Veřejné investice do vědy a výzkumu se v České republice každoročně významně zvyšují. Pro příští rok jsem prosadil historicky nejvyšší rozpočet na vědu a také díky tomu Česká republika spolu se Slovinskem investují do této oblasti nejvíce peněz ze všech nových členských států Evropské unie. Je potřeba více motivovat především soukromý sektor ke spolupráci s veřejnými výzkumnými organizacemi a veřejný sektor zase více podpořit v oblasti aplikovaného výzkumu a inovacích. V globálním srovnání Evropa výrazně zaostává v investicích soukromého sektoru do výzkumu za státy jako je Izrael, Jižní Korea, Japonsko nebo Spojené státy americké. V této oblasti je zřetelný ústup Evropy oproti mohutnému nástupu asijských zemí,“řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Mezinárodní konference tradičně organizovaná Střediskem bezpečnostní politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se konala v rámci slovenského předsednictví v Radě Evropské unie. Mezi řečníky konference bylo několik dalších zástupců české vlády, významných představitelů akademického i firemního sektoru. Diskusním příspěvkům dominovaly otázky vyšší podpory vědy a inovací, nutnosti změn systému vzdělávání pro potřeby 21. století, témata příležitostí a rizik čtvrté průmyslové revoluce, větší spolupráce státu a komerčního sektoru nebo bezpečné mobility a energetické koncepce budoucnosti.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.