Bělobrádek: Spolupráci s Čínou chceme posílit především v aplikovaném výzkumu

25.02.2016 18:41

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se dnes ve Strakově akademii setkal s velvyslankyní Čínské lidové republiky v ČR Ma Kequing.

Bělobrádek: Spolupráci s Čínou chceme posílit především v aplikovaném výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Hlavními tématy jednání byly možnosti prohloubení spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoji nových technologií nebo problematika ochrany autorských práv ve výzkumu a inovacích. Vicepremiér Bělobrádek diskutoval s čínskou velvyslankyní také o větší spolupráci mezi oběma zeměmi v evropských programech typu Horizont 2020, Erasmus nebo EU-China Research and Innovation partnership.

Vyšší mezinárodní zapojení českého výzkumného a vývojového prostředí je ostatně jedním z klíčových cílů aktualizované Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací, kterou minulý týden schválila vláda. „Pokud chceme zvýšit kvalitu výzkumu a inovací, musíme je vystavit zahraniční konkurenci. Česká republika investovala v několika posledních letech desítky miliard korun do nových výzkumných center, která musí prokázat svou životaschopnost, jsou otevřena mezinárodní spolupráci a čínské vědecké instituce představují dobrou příležitost,“ uvedl Bělobrádek. Zároveň připomněl, že podmínkou úspěšné spolupráce pro český výzkumný sektor je také ochrana a využívání autorských a dalších ochranných práv k dosaženým výsledkům společných projektů.

Jednání se dotklo také výsledků strategického dialogu EU – Čína, který definoval několik hlavních témat aktuálních i pro Českou republiku. V současné době s Čínou spolupracují české výzkumné instituce především v oblasti zemědělství (šlechtění nebo ochrana rostlin), v geologii, astronomii, biologii, medicíně nebo strojírenství. „Nově vybudovaná výzkumná centra mohou čínské straně nabídnout své kapacity v oblastech energetiky, materiálovém výzkumu, biotechnologiích nebo nanotechnologiích,“ doplnil po jednání Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.