Benešík (KDU-ČSL): Pro nás je Evropa prostorem hodnot, jsou naprosto jasné a nejsou multikulturní

28.01.2021 15:09

Projev na 81. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2021 k navrženému programu

Benešík (KDU-ČSL): Pro nás je Evropa prostorem hodnot, jsou naprosto jasné a nejsou multikulturní
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, vážení členové vlády, děkuji za slovo.

Já bych chtěl říct, že zaznělo zde mnohé, ale zazněly zde také mnohé nepřesnosti a také nepravdy. Moje strana KDU-ČSL byla zařazena do jakéhosi bloku, který má být podle pana místopředsedy Sněmovny multikulturní. Já bych se proti tomu chtěl ohradit a chtěl bych říct, že pan předseda SPD se mýlí. My v KDU-ČSL jsme si jasně vědomi našich kořenů, stavíme na hodnotách, na kterých stojí naše civilizace, a za ty jsme se nikdy nestyděli a nestydíme.

Před možná rokem jsem tady byl zpravodajem informačního materiálu z Rady Evropy, který řešil občanské vzdělávání. A já jsem tam navrhoval usnesení, aby v osnovách našich škol bylo jasně řečeno, o co se opírá náš hodnotový systém. A kromě řecké filozofie, římského práva jsem tam taktéž uváděl křesťanství a judaismus. Musím říct, že tato část usnesení neprošla i proto, že kolegové z SPD ho nepodpořili, na rozdíl od KDU-ČSL. Takže chtěl bych říct, že my nepatříme do žádného multikulturního bloku, nejsme multikulturalisti a i naše vnímání evropské integrace je takové, že např. odmítáme politické členství Turecka v Evropské unii. A to nejenom z bezpečnostních důvodů a z důvodů řekněme problematického vymáhání demokracie a práva, ale taktéž z kulturních odlišností, které pramení právě taktéž z náboženství. A my jsme to prokázali už mnohokrát i od začátku, kdy se začalo debatovat o vstupu muslimského Turecka do Evropské unie, tzn. od roku, když jsme vstoupili do unie, 2004, jsme toto odmítali právě z těchto důvodů. Vždy jsme se k tomu hlásili a na rozdíl od mnohých jsme ten názor nemuseli měnit, protože je stále platný, protože pro nás je Evropa prostorem hodnot a ty hodnoty jsou naprosto jasné a nejsou multikulturní. Jsou jasně dané. To, že v Evropě žije spousta národnostních ras a lidi různého vyznání, je pravda, ale my máme naprosto jasno v tom, co má být základem a čemu se musí všichni podřídit, pokud jejich kultury jsou v rozporu s tímto základem. My nikomu nechceme diktovat, ale my říkáme - pokud aspekty vaší kultury jsou v rozporu s našimi aspekty kultury, tak je prostě nemůžete uplatňovat, běžte si tam, kde je můžete uplatňovat. - To není nic kriminálního, to není žádný rasismus ani xenofobie, nic takového, to je prostě normální obrana hodnot, na kterých naše civilizace stojí.

A právě v této souvislosti je dobré si připomenout některá fakta z nedávné minulosti, a sice že v roce 2008 zde proběhl tzv. rok mezikulturního dialogu, jehož jedním z hlavních cílů byla podpora multikulturalismu. A zajímavé je, že jedním z ambasadorů, tedy aktivním podporovatelem a propagátorem této události, byl právě pan Tomio Okamura. Já teď budu citovat z oficiální zprávy, tiskové zprávy Ministerstva vnitra, ve které se k tomuto roku píše. V České republice získalo dotace z evropských a rozpočtových zdrojů šest organizací, jejichž projekty přispívají k vzájemnému poznávání kultur. Kromě nich bude po následující měsíce probíhat množství akcí, jejichž cílem je podpora kulturní různorodosti Evropy. V Evropské unii v posledních letech většina zemí získává jasně multikulturní charakter, ať už jde o rostoucí počet jazyků, náboženských vyznání či lidí nejrůznějšího etnického a kulturního původu. K Evropskému roku mezikulturního dialogu 2008 se připojilo všech dvacet sedm členských států. Opakuji, mluvím o roku 2008. V rámci aktivit konaných na národní úrovni se lidé v Evropské unii budou moci seznámit s pestrým kulturním dědictvím a tradicemi svých sousedů a spoluobčanů.

No a jaké akce byly ty nosné, ty akce, události Roku mezikulturního dialogu, který propagoval právě, řekněme, to, co pan Okamura dnes kritizuje? Tak tyto akce byly: Barevná planeta, kterou pořádala Poradna pro integraci. Divadlo Archa v Praze přišlo s projektem Bez řečí no problem, divadelní představení za účasti uprchlíků a azylantů žijících v České republice. Dále to byl projekt multikulturního festivalu Babylon Fest. Pak to byl projekt Hlasohled, realizovaný občanským sdružením Půlnebí, hlasové multikulturní workshopy. Pak tady máme takovou perličku, a sice divadelní představení Identita, Náš islám, zaměřené na vzdělávání diváků v oblasti islámské kultury a náboženství. Dále potom další taková akce, která se konala v rámci tohoto roku, jejíž ambasadorem byl právě pan Tomio Okamura, byl výzkum programů multikulturního vzdělávání v České republice, ten realizoval Člověk v tísni, a poté to byla aktualizace a rozšíření didaktické příručky pro učitele včetně zařízení (zařazení) metod výuky mezikulturního dialogu na školách.

Takto toto jsou akce, které proběhly v tzv. Roku mezikulturního dialogu, jehož ambasadorem byl právě pan místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura. A těch výroků, které on v médiích řekl, bylo samozřejmě spousta, mimo jiné řekl, cituji, Tomio Okamura, který má japonské a korejské předky, se k mezikulturnímu dialogu co by ambasador vyjádřil, že je důležité, aby i samotní lidé, kulturně odlišní a žijící v ČR, vnímali svůj pohled jako něco obohacující pro tuto zemi. Vychází ze svých osobních a pracovních zkušeností. Já skutečně proti tomu nic nemám, já vím, že lidé mění názory, ale bylo by dobré, abychom byli korektní a říkali pravdu o svých politických konkurentech, nelhali o nich a možná se tím nesnažili zakrýt své mylné názory z minulosti.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

A ještě jedna zajímavá věc, že pokud jde o multikulturalismus, tak v roce 1998 nám tady začala vládnout jednobarevná vláda Miloše Zemana, dnešního pana prezidenta České republiky, a já vám přečtu, co najdete v programovém prohlášení jeho vlády z roku 1998. Je to na straně sedm, pokud by náhodou někdo nevěřil a myslel si, že si vymýšlím, tak najděte si programové prohlášení vlády Miloše Zemana a najdete to na straně sedm. Cituji.

Dnešní členství České republiky v Radě Evropy a naše budoucí integrace v Evropské unie pomohou české společnosti překonávat některé negativní postoje k jinak hovořícím, vyhlížejícím a žijícím lidem, jimiž trpí každé izolované společenství. Vláda učiní vše pro to, aby se česká společnost v co největší přijatelné míře otevírala Evropě i světu a přetvářela se ve společnost multikulturní. Já vím, že pan prezident i napsal knížku Jak jsem se mýlil v politice. Co se týče tohoto, tak KDU-ČSL se nikdy nemýlilo, my jsme v tom měli jasno, my jsme v tom názor nemuseli měnit a já to panu prezidentovi nevyčítám.

Ale zajímavé také je, že dnešní poslanec, europoslanec za SPD pak doktor Ivan David byl ministrem v této vládě, která se hlásila k tomu, že přetvoří českou společnost na společnost multikulturní. Takže jenom bych chtěl říct, že pokud vím, tak v České republice z aktivních vrcholných politiků, kteří kdy propagovali a prosazovali multikulturalismus v České republice, byl pan prezident Zeman, pan předseda Tomio Okamura a pan europoslanec Ivan David.

Já bych byl rád, abychom o sobě skutečně neříkali lži, abychom prostě byli korektní a abychom tuto diskusi vedli tak, jak se sluší na Poslaneckou sněmovnu. Já skutečně minulost nikomu nevytýkám a rozumím tomu, že někdo mění své názory, ale prosím, mluvme pravdu o svých politických konkurentech.

Děkuji vám za to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…