Berg (Zelení): Čunek ve své funkci v představenstvu VaK nedodržuje smlouvu, měl by být odvolán

24.04.2018 13:23

Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) navrhla na pondělním jednání vsetínského zastupitelstva odvolání Jiřího Čunka z funkce člena představenstva firmy Vodovody a kanalizace Vsetín (VaK).

Berg (Zelení): Čunek ve své funkci v představenstvu VaK nedodržuje smlouvu, měl by být odvolán
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Bývalý starosta se totiž se totiž dle názoru KOV dopustil porušení mlčenlivosti, když vyzradil do médií, že představenstvo firmy údajně schválilo zlaté padáky ve formě ročního platu pro odvolaného ředitele VaK. „Je zjevné, že zveřejnit podmínky, které má VaK uzavřeny se svým managementem, je porušením povinnosti mlčenlivosti. Není přijatelné, aby město Vsetín v představenstvu reprezentoval někdo, kdo neplní svou povinnost mlčet,“ komentuje návrh na Čunkovo odvolání zastupitel za KOV Michal Berg.

Ostatní zastupitelé města při hlasování návrh odmítli. Neslyšeli přitom ani na fakt, že Čunek vedle člena představenstva kumuluje také funkce hejtmana a senátora. „Nikdo z dalších členů představenstva neměl potřebu s informacemi o platových podmínkách bývalého ředitele běžet do médií a budovat si na tom vlastní pověst bojovníka s nepravostmi, protože zřejmě ví, co je jejich povinností. Pokud pan Čunek mluví o nemravných praktikách, které údajně odhaluje, dopouští se jich porušením mlčenlivosti hlavně on sám,“ vypočítává Michal Berg.

„Navíc podněcuje mezi lidmi závist k údajně přemrštěným platům. Přestože Čunek dobře ví, že jejich přesnou výši nemůže zveřejnit, aby veřejnost mohla zhodnotit, zda přemrštěné jsou nebo ne. Živí tak spekulace a funkci v představenstvu využívá pro osobní účely a zviditelňování v novinách,“ uvedl Michal Berg. KOV nijak nezpochybňuje pravomoci představenstva odvolat ředitele firmy. Zneužívat tyto kroky pro osobní prezentaci a vyvolávání spekulací je však nepřijatelné.

Bývá zvykem, že město v představenstvu zastupuje starosta, jako je tomu v případě Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm. VaK v takovém případě navíc ušetří nemalé peníze. „Pokud by tuto funkci vykonával starosta, nebral by za to žádné peníze, na rozdíl od pana Čunka. Město jako akcionář má mít zájem na tom, aby společnost neměla zbytečné náklady, a tento náklad je možné odstranit okamžitě,“ zdůrazňuje Michal Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…