Berg (Zelení): Vrátit naší zemi řád a klid zní opravdu trochu děsivě

22.01.2023 12:28 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prezidentské kampani generála Pavla

Berg (Zelení): Vrátit naší zemi řád a klid zní opravdu trochu děsivě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Michal Berg (Zelení)

Jaký řád a jaký klid? Ze kterého období? Ale pokud by se po dvaceti letech vrátil na Pražský hrad řád v podobě respektu k Ústavě a klid v podobě opravdové snahy o soudržnost společnosti, nebylo by to málo. Proto budu volit Petra Pavla.

Osobní svoboda každého z nás předpokládá využívání řady obecně sdílených statků — od dýchatelného vzduchu a přívětivé krajiny přes bezpečnost, vládu práva a svobodu projevu až po vzdělání a kulturu, inspirující našeho ducha. Všechny tyto statky zde jsou a zůstanou jen za předpokladu, že se jim dostává náležité péče.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Zelené hnutí vzniklo jako snaha reagovat na nezodpovědné užívání našeho společného světa a sdílených statků. Smyslem zelené politiky je odpovědná správa sdíleného světa — a to nejen přírodních, kulturních či ekonomických zdrojů, ale také dodržování pravidel, která zajistí ochranu slabších, respektování zákonů, fungování institucí nebo společnou bezpečnost.

A právě tímto směrem bychom měli směřovat naše přemýšlení o druhém kole prezidentské volby. Usilovat o zodpovědnost za sdílený svět totiž znamená hledat pro ni spojence.

Společnost, která se až příliš často atomizuje a štěpí se už na základních školách, je nejen křehká a náchylná k otřesům. Je v ní také mnohem komplikovanější řešit zásadní problémy, se kterými se potýkáme, ať už je to klimatická krize, sociální vyloučení nebo nárůst nerovností.

A máme-li možnost získat spojence v rámci institucí, tím lépe. Někdy až příliš artikulovaný odpor k institucím je totiž jednou ze slabostí zeleného hnutí. A nejde jen o instituce bezpečnostní, se kterými je Petr Pavel primárně spojen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce