Bernášek (ČSSD): Pro letošní rok jsme například navýšili stipendia pro zedníky

09.11.2019 17:46

Pro snazší spolupráci škol a zaměstnavatelů je nutná systémová úprava. Problémy jsou často i na straně ředitelů škol.

Bernášek (ČSSD): Pro letošní rok jsme například navýšili stipendia pro zedníky
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Bohumil Bernášek (ČSSD)

Jaké je školství v Pardubickém kraji? Výsledky analýzy základních a středních škol v regionu představili představitelům Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radním Bohumilem Bernáškem zástupci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR a České školní inspekce. Součástí debaty bylo také téma dalšího provázání středních škol se zaměstnavateli v regionu, alternativní způsoby vzdělávání, oborová skladba na školách v návaznosti na požadavky trhu práce či financování dětských skupin v rámci transformace dětských domovů.

„V rámci naší snahy o větší provázání našich středních odborných škol a zaměstnavatelů v regionu dlouhodobě narážíme na určitou bezzubost právní úpravy, která s tímto systémem de facto nepočítá. Osobně jsem přesvědčený, že klasické krátkodobé praxe na několik dnů či týdnů v roce nepřináší nic ani samotným studentům, ani zaměstnavatelů. Zářným příkladem provázanosti školy a zaměstnavatele je oblast zdravotnictví, kdy se studentky a studenti plně zapojují do provozu nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Záměry ředitelů na aplikování prvků duálního systému jsme zohledňovali také v rámci rekonkurzů minulý rok. Setkávali jsme se totiž bohužel s tím, že překážkou ve spolupráci byl samotný ředitel. Našim cílem není mít pro jednu školu podepsaných 30 smluv se zaměstnavateli, ale soustředit se na jednu či několik společností, které budou připravené spolupracovat více. Příkladem jsou například společnosti Bühler, Isolit-Bravo či České dráhy,“ sdělil hejtman Netolický.

Radní Bohumil Bernášek doplnil, že se kraj snaží vybrané obory nejen propagovat, ale také pomocí stipendií motivovat žáky ke studiu na těchto oborech. „Pro letošní rok jsme například navýšili stipendia pro zedníky, ale bohužel se nám stále nedaří tento obor naplňovat. V kraji tak máme okolo 35 studujících zedníků. Právě spolupráce stavebních škol a firem v oboru je velmi složitá. Proto se chceme zaměřovat spíše na průmyslové obory a jsme schopni debatovat i o otevření konkrétního oboru, který daný zaměstnavatel potřebuje, pakliže se zaváže k materiální či finanční podpoře,“ řekl Bohumil Bernášek.

V národním testování, které realizuje Česká školní inspekce, dosáhli žáci Pardubického kraje mírně nadprůměrných výsledků v testech z matematiky i českého jazyka, které byly určeny pro žáky 9. ročníků základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. V kraji je vysoký věkový průměr učitelů, který se však výrazně neliší od průměrného věku učitelů za celou Českou republiku. Z analýzy plyne, že se školám v regionu daří pracovat s žáky, kteří vykazují potenciál rozvoje a vyšší míru nadání. V rámci základních škol jsou však relativně velké rozdíly v kvalitě poskytovaného vzdělání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…