Berounský (ZpJ): Jak se ANO v Jablonci samo poslalo do opozice a Změnu vzalo sebou

20.11.2014 22:32

Pár dojmů zastupitele Jablonce nad Nisou, který už myslel, že díky angažmá v jabloneckém zastupitelstvu, trvajícím nepřetržitě 12 let, jej nic nepřekvapí, ale ono se přeci jen nějaké našlo.

Berounský (ZpJ): Jak se ANO v Jablonci samo poslalo do opozice a Změnu vzalo sebou
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Hnutí ANO a jeho neuvěřitelná cesta do opozice, kam sebou strhlo i Změnu pro Jablonec. V opozici se tak v tuto chvíli nachází 2 politické subjekty, které chtěly změnit poměry ve městě, a to ve spojení s ČSSD a Novou budoucností pro Jablonec. Samotná série společných jednání těchto 4 politických subjektů je na knižní publikaci. Vedle toho zástupci ANO vedli sérii nespočetných jednání, o kterých toho moc nevíme, ale jejich stěžejním aktérem a společným jmenovatelem je zastupitel ANO Jan Zeman, který se stal doslova Trojským koněm novodobé jablonecké komunální politiky, a to v pravém slova smyslu včetně významu pro uživatele výpočetní techniky. Jak se ukázalo na včerejším večerním "rozlučkovém setkání" Změny pro Jablonec s ANO a ČSSD, nejlépe orientovaný člověk v jabloneckém podnikatelském i politickém rynečku si hrál i s vlastními lidmi a ovlivnil je tak dokonale, že Milan Kouřil a Renata Sotáková namísto životní šance prospět městu z uvolněných funkcí náměstků primátora zamířili do opozičních lavic. 

Hnutí ANO v Jablonci stavělo na osobnostech, nepolíbených politikou, a to měl být vedle zajímavého programu bonus. Samotné vnímání lidí, kteří působili v zastupitelstvu nebo v nějaké straně za "špinavé", avízovalo problémy.Ty se potvrdily. Už úvodní jednání přinesla "kádrování" ze strany vyjednavačů ANO. Ti místo programových priorit sypali jména, se kterými z těch a těch důvodů nemohou spolupracovat, a to ani v orgánech městských společností. Zanikla tak úvodní slova, že jim jde o odbornost, kterou posuzovali velmi subjektivně, a to i neslušně obavami, aby ten a ten svůj resort zvládl. Tyto obavy byly od vyjednavačů - nováčků politiky úsměvné a ti v plné míře prokázali svoji naivitu, ale také vysoké ego. V neznámém prostoru začali paradoxně po podepsání koaliční smlouvy (21. října) vytvářet neuvěřitelné koaliční konstrukce jiných formátů a paralelními jednáními s dalšími subjekty to vypadalo, že si tato spletli s poptávkovým řízením na nejlepší a nejlevnější bagr. Tady se to už neobešlo bez patřičné dávky pokrytectví a lží o odehraných (ne)jednáních, to vše podpořené vnímáním koaliční smlouvy jako absolutně nezávazného cáru papíru.

Při ohlédnutí se zpět za zbytečně ztraceným časem bez mála 6 týdnů se jako částečně plodné a nadějné období s výhledem na spolupráci jeví doba absence pana Zemana při jednáních z důvodů zahraniční cesty. Po jeho návratu a zásazích do již tak složitě vykomunikovaných programových priorit jsem obdivoval trpělivost kandidáta ČSSD na primátora Pavla Svobody, který se ujal nevděčné role administrátora. Jako pilný "žáček" neúnavně upravoval, přepisoval a doplňoval podle "pana učitele" Zemana a ten se bavil.

Přestože Změna pro Jablonec toho času směřuje do opozičních lavic a povolební situaci v Jablonci považuji za tristní, musím uznat, že rodící se koalice ODS + ČSSD + Domov nad Nisou + TOP 09 je logickým a pragmatickým spojením, které dali dohromady "vyjednavači" ANO "pod taktovkou" pana Zemana. Tomu především může být vděčný i "znovuzrozený" budoucí primátor Petr Beitl, který se nedávno předčasně rozloučil vlastním informačním letákem s funkcí a jabloneckou veřejností. Jabloneckou paradoxní situaci podtrhuje skutečnost, že nový formát koalice s ODS byl utvořen v den, kdy měla být obnovena jednání o původní koalici ANO + ČSSD + Změna (s personálními úpravami podle ANO)+ Nová budoucnost - ve středu 19.11., a to díky plánovanému "nezávaznému" jednání zastupitelů ODS a ANO na čtvrtek 20.11., t.j. dnešní den.  

Jindřich Berounský
zastupitel Změny pro Jablonec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Změna pro Jablonec

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…