Bezecný (KDU-ČSL): Problém není cena másla, problémem jsou nízké mzdy

14.08.2017 16:00

Ve své protievropské a provýchodní demagogii nám pan Mach, předseda tzv. Svobodných, neposkytuje vždy komplexní informaci. Platí to i pro odpovědnost evropských programů za cenu másla a její vnímání českými spotřebiteli.

Bezecný (KDU-ČSL): Problém není cena másla, problémem jsou nízké mzdy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Faktem je, že různé dotační programy Evropské unie mohou mít určitý dopad na cenovou hladinu. Tak je to se všemi dotačními programy, Strukturální fondy, o nichž se nyní tolik hovoří v případě Čapí hnízdo, nevyjímaje.

Snahou Evropské unie je podpora farmářů a zachování tradičního rázu zemědělské krajiny v některých evropských oblastech. Jistě chvályhodný počin, ke kterému slouží Společná zemědělská politika (SZP), prosazovaná zejména Francií a nenáviděná Spojeným královstvím. Důvod je zřejmý, Francie je hlavní producent zemědělských výrobků, Spojené království jejich významným importérem.

Jedním z projevů společné zemědělské politiky je kolísání cen nezávislé na tržních silách. Poptávka může růst, cena jde přesto nahoru. U nás působí dva faktory. Jednak je to zmíněná SZP (faktor zanedbatelný) a jednak snaha farmářů a koneckonců i obchodníků konečně něco vydělat. V období krize se mléko a mléčné výrobky prodávaly často pod výrobní cenou, nyní, v období ekonomického růstu, je tomu naopak. To je zase běžná zákonitost tržního hospodářství.

Pro zajímavost uvedu, že v Norsku je cena čtvrtky másla zhruba 20-25 NOK, což činí něco kolem 60 CZK, ve Švýcarsku cena másla činí kolem 2,5 CHF, což odpovídá zhruba stejné ceně jako v Norsku. Čtenář asi pochopil, že jsem vybral dvě země, které nejsou členy Evropské unie.

Nechci tím samozřejmě nikterak dotační programy obhajovat. Sami zemědělci vědí nejlépe, že někdy pomáhají, jindy zase škodí. Chci tím spíše naznačit, že Němec nebo Ital nepatrné kolísání ceny másla v peněžence ani nezaznamená. Čech ano. Důvodem však nejsou ani tak evropské dotace, jako spíše přetrvávající nízká kupní síla obyvatel. Minulé vlády ODS a sociální demokracie učinily z naší země jednu velkou montovnu s nízkými platy jejích zaměstnanců. A jelikož od platů ve výrobě se odvíjí i platy v celé řadě dalších sektorů ekonomiky, a to zejména ve veřejné sféře, dopad této hospodářské politiky pociťuje, třeba v ceně másla, většina z nás. Než tedy začneme nadávat na Brusel, podívejme se domů a místo socialistických slibotechen dejme přednost kvalifikovanosti a zodpovědnosti rozhodování o dalším směřování naší ekonomiky. Příležitostí budou třeba volby.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…