Bezecný (KDU-ČSL): Zbytečná maškaráda s nosorožčími rohy

20.09.2017 14:28

V Zoo ve Dvoře Králové pálili nosorožčí rohy v milionové hodnotě. K čemu taková maškaráda vede? Pomůže to záchraně ohrožených nosorožců? Myslím si, že nikoliv a zoo by se měla věnovat jiným problémům.

Bezecný (KDU-ČSL): Zbytečná maškaráda s nosorožčími rohy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Pálení rohů nosorožců v královodvorské zoologické zahradě mi připadá jako mimořádně hloupý nápad na úrovni nepodařené akce skupiny ekologických aktivistů. Jde o ničení hodnot, které lidská společnost nevytvořila a se kterými by měl jejich správce umět hospodařit ku prospěchu díla jemu svěřeného a nikoliv způsobovat jejich destrukci. K čemu taková a jí podobné maškarády vedou? Pomohou snad zvýšení počtu ohrožených nosorožců ve volné přírodě? Pomohou ke snížení poptávky po produktech z nosorožčích rohů? Sníží se zájem nelegálních lovců o odlov nosorožce? Můj názor je, že nikoliv. Problémem totiž není existence nosorožčích rohů. Problémem je nevzdělanost a z ní vyplývající fetišizmus a pověrčivost lidí v mnoha částech světa. Bojujme proti nevzdělanosti a vytvářejme podmínky pro její snížení místo pálení produktů milionových hodnot.

Ostatně, královedvorská zahrada by se měla místo podobných teatrálních kousků spíše věnovat svému chovatelskému programu a učinit opatření, aby nedocházelo k takovým chybám jako při úhynu mladého hrocha v srpnu tohoto roku. Sám jsem byl nezřídka svědkem těžkých bojů těchto těžkotonážních zápasníků na mnoha jezerech a řekách jejich domoviny a vím, že mladé a menší kusy to často nemají jednoduché. Divil jsem se proto, že zahrada s takovou tradicí v chovu afrických zvířat připustila, aby se něco podobného stalo v jejích prostorách. Předpokládám, že při pečlivější úvaze a šikovnějším managementu se dalo zbytečné ztrátě předejít.

A snad jen dodám, že někdy by bylo lepší místo podobných happeningů jako je bezúčelné pálení rohů nebo přivazování se k nevímčemu udělat něco pozitivního pro naši přírodu a její mizející živočichy. Třeba takový sýček obecný. Vědí všichni ti, kteří se tak urputně bijí za záchranu nosorožců, že za poslední léta u nás skoro vyhynul? Jistě. Sýček není tak atraktivní jako nosorožec a úsilí o jeho záchranu není spojeno výjezdy na vzdálené africké lokality, ale přesto se domnívám, že pro nás by sýček měl být prioritou a neměli bychom dopustit, aby z naší krajiny úplně vymizel. Bez patřičné pozornosti se tak může stát mnohem dříve, než se naplní osud nosorožce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…