Bláha (ODS): Ochoz hradecké Bílé věže bude zabezpečen sítěmi, město hledá projektanta

09.03.2022 17:36

Na přelomu roku by mohlo dojít k zabezpečení ochozu Bílé věže na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Bláha (ODS): Ochoz hradecké Bílé věže bude zabezpečen sítěmi, město hledá projektanta
Foto: ODS
Popisek: ODS

Vzhledem k tomu, že se jedná o zásah do historické památky, bude na provedení zpracována projektová dokumentace, radní nyní schválili vypsání výběrového řízení na projektanta. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„K zabezpečení této památky jsme museli přistoupit z toho důvodu, že se stále častěji stávala místem, kde se lidé rozhodli ukončit svůj život. Chceme těmto tragickým událostem v souvislosti s historickou dominantou Hradce předcházet, především ale musíme chránit nechtěné svědky těchto zoufalých činů dole v okolí věže,“ říká primátor Alexandr Hrabálek.

Instalaci bezpečnostních sítí na ochoz Bílé věže již v loňském roce schválili hradečtí zastupitelé, na konci ledna schválili rozpočet s potřebným finančním krytím této akce, nyní se město chystá vypsat výběrové řízení na projektanta. „Přes jednoduchost zvoleného řešení je nutné zohlednit, že stavba je historickou památkou a k provedení instalace sítí je tedy nutná projektová dokumentace, na jejímž základě budou jasné postupy zhotovení díla a omezí se možnost nesprávného zásahu do historické stavby. Ke všemu se budou pochopitelně vyjadřovat památkáři,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. Z projektové dokumentace pak vzejde vzhled i způsob ukotvení bezpečnostních sítí. „Předpokládaná je montáž sítí do kotvení zábradlí ochozu prostřednictvím šroubů s okem. Zvolené řešení je vybráno jako to nejšetrnější, bez větších mechanických zásahů do památky. Výrazně narušen nebude ani výhled na město,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová.

Projektanta plánuje město vysoutěžit na jaře. Jakmile budou provedeny všechny stupně projektové dokumentace, vybere město zhotovitele sítí. Na historickou památku by sítě mohly být instalovány na přelomu roku.

Veřejnosti přístupná věž je vysoká 72 metrů.  Vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce téměř 50 metrů a je ohraničen kamennou zdí, na kterou bylo v minulosti instalováno kovové zábradlí s bezpečnostními prvky. „Ačkoliv byla zajištěna bezpečnost návštěvníků, tak v případě porušení zákazu bylo možné zábradlí přelézt. K něčemu takovému by už nemělo dojít,“ dokončuje náměstkyně Štayrová. Historická památka je ve vlastnictví města, nájemcem je Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která zde umožňuje turistické prohlídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…