Brabec (ANO): Co Modernizační fond zchvátí, nikdy už nenavrátí

06.09.2022 18:41

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 6. září 2022.

Brabec (ANO): Co Modernizační fond zchvátí, nikdy už nenavrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Děkuju za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové i já sem přicházím k tomuto pultíku už poněkolikáté se stejným bodem a vždycky tajně doufám, že vás přesvědčím nebo obměkčím, protože si myslím, že tento bod je naprosto zapadající do momentální úplně největší, řekněme, priority nejenom této vlády, ale celé této země, to znamená, jakým způsobem zajistit další finanční prostředky do státního rozpočtu, pokud jde o řekněme zjemnění nebo snížení dopadů šílených cen energie jak pro firmy, tak pro obyvatele. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Jedná se o sněmovní tisk 154, který už jsem několikrát představoval, a konkrétně jde o změnu zákona o obchodování s emisními povolenkami. My jsme se tady o emisních povolenkách bavili mnohokrát a určitě ti, kteří se o to téma zajímáte, víte, že je několik možností, co udělat s emisními povolenkami. Jedna z těch možností je na evropské úrovni, kde je to samozřejmě složitější, delší. I v této věci vláda tedy nekoná, jak bych si představoval, ale asi se shodneme na tom, že tento bod nebo toto řešení by bylo minimálně na měsíce. Je tady ale řešení podstatně rychlejší, které už navrhuji od prosince minulého roku a které by umožnilo, aby do státního rozpočtu České republiky přitekla část peněz z emisních povolenek, které momentálně jdou do Modernizačního fondu.

A tyto emisní povolenky, kdy zisky z jejich prodeje plynou momentálně do Modernizačního fondu, tak samozřejmě částečně by bylo možno přesměrovat do státního rozpočtu. Proč? Protože jakmile je Modernizační fond zchvátí, nikdy už je nenavrátí, respektive možnost využití peněz z Modernizačního fondu je značně omezena, protože o použití těch peněz samozřejmě nerozhoduje jenom Česká republika, česká vláda, ale rozhoduje o nich třeba také Evropská investiční banka, rozhoduje o nich Evropská komise, a jakékoliv změny v principech a fungování Modernizačního fondu samozřejmě podléhají celé řadě schválení na různých úrovních, a tady to mohou být, řekněme, minimálně půlroční lhůty, ale spíše delší. Proto jsem navrhl, aby část emisních povolenek, které by normálně plynuly do Modernizačního fondu, byly z tohoto toku vyčleněny a mohly rovnou jít do státního rozpočtu a v tu chvíli samozřejmě by tyto peníze bylo možno použít, a k tomu směřuje ta novela také, že ta účelová vázanost výnosů z dražeb emisních povolenek by byla rozšířena o opatření, které je možno využít pro zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií, a také samozřejmě by je bylo možno využít pro firmy, nejenom pro obyvatele.

Proto se hrozně divím, že vláda a obecně řekněme pětikoalice se dlouhodobě už poněkolikáté brání této možnosti, jak volně nakládat s desítkami miliard korun, které by se tímto způsobem uvolnily do státního rozpočtu. Navíc v tomto návrhu se bavíme o pouhých dvou letech. Protože jsem to navrhoval na konci roku 2021, tak se tady bavíme o roku 2022 a 2023 a do státního rozpočtu by šla pouhá polovina nově z těch povolenek, která dnes tedy míří do Modernizačního fondu, a to jenom části těch povolenek. Jinými slovy, to je odpověď na obavu podnikatelů a části poslankyň a poslanců, že by v tom v Modernizační fondu nebylo dost peněz na investice. Takže všechny chci ujistit, že by tam bylo stále daleko víc, než se původně předpokládalo, protože původně Modernizační fond počítal se 150 miliardami korun do roku 2030, dnes podle ceny emisní povolenky ta částka může narůst klidně na 300, 400 i více miliard korun. To znamená, že stále by tam zůstalo zásadně víc, než se počítalo, a hlavně ty peníze by bylo možno využít dříve a také způsobem, který vlastně předejde situaci, kdy se řada těch podniků ani nedožije toho, aby z Modernizačního fondu si mohla zainvestovat svoje projekty, protože do té doby padne kvůli vysokým cenám energií. A Modernizační fond, tak jak je koncipován, neumožňuje, aby se ty peníze daly třeba použít právě na přímou provozní podporu. Je to samozřejmě fond, který směřuje k investicím.

Takže toto umožňuje vládě a Poslanecké sněmovně daleko lépe nakládat s těmi penězi, které se tam budou hromadit v příštích letech v obrovských částkách, řádově stovek miliard korun, a opravdu nechápu, proč se tomu vláda a pětikoalice tak brání. Takže to je můj návrh, tedy sněmovní tisk 154, novela zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a rád bych, aby ten bod byl zařazen jako druhý bod po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.