Brabec (ANO): Nových poradců je na ministerstvu jako malých psů

10.01.2023 20:33

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. ledna 2023 k situaci na Ministerstvu životního prostředí.

Brabec (ANO): Nových poradců je na ministerstvu jako malých psů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, dovolte mi, abych i já vám, protože je to moje první vystoupení v letošním roce, popřál všechno dobré, protože jakkoliv jsou názory nás tady na hrůzné věci roztodivně rozličné, až někdy neuvěřitelně rozdílné, tak myslím, že tohleto přání pevných tělesných schránek a v rámci možností zbytku duševní rovnováhy, to určitě platí pro nás pro všechny.

Já se tady znovu zmíním o bodu, a tím ho uvedu, je to bod Situace na Ministerstvu životního prostředí, což vás asi nepřekvapí, že se tomu budu věnovat. A já myslím, že vás to ani nepřekvapí po tom, co jsme si mohli všichni přečíst pokračování příběhu z Ministerstva životního prostředí, protože já navážu na to hezké slovo narativ. Když se podíváte do slovníku cizích slov, tak narativ, o kterém tady hovořil i můj pan ctěný kolega Radek Vondráček, mimo jiné také znamená, že různé věci jde podat různým způsobem. A to je přesně verze, která se momentálně děje na Ministerstvu životního prostředí.

Já jsem tady vystupoval na jedné z posledních schůzí v minulém roce a zarazil jsem se nad tím, co mimo jiné, jak jsem pak zjistil, zarazilo i pana prezidenta Zemana a nelíbilo se mu to, v tom máme stejný názor, že ještě než pan stávající nový náměstek pan Petr Hladík se vlastně stal náměstkem nebo ministrem, teď tedy nově náměstkem, a uvidí se, co bude v budoucnu, tak už vyšel jeho řekněme takový inzerát v uvozovkách nebo výzva nebo dopis, který šel do KDU-ČSL, a bratři a sestry byli vyzváni a vyzvány, aby se hlásili do pozic, které budou otevřeny na Ministerstvu životního prostředí. Pro mě to bylo takové jakoby první varování, copak se asi bude dít? Protože už dneska je tam těch nových poradců jako malých psů. To tedy za mě nebylo. A samozřejmě i náměstci přibývají. A teď samozřejmě příběh pokračuje, protože víte a určitě jste četli i zdůvodnění pana prezidenta Zemana, proč se rozhodl Petra Hladíka nejmenovat do funkce ministra životního prostředí.

Já musím říct, že s jednou věcí s panem prezidentem Zemanem nesouhlasím, a to je to, že si nemyslím, že by nominant na ministra nutně musel mít nějaké odborné články, protože to asi není něco, co by z ministra mělo dělat dobrého nebo naopak špatného ministra, nebo nemělo by to o tom zásadně rozhodovat. Ale to, v čem určitě souhlasím, je prostě to, že aspoň podle informací, které jsou mediálně k dispozici, a je jich celá řada, tak to, že pokračuje kauza Taxis, tedy kauza kupčení s byty v Brně. A tam, ač tedy pan náměstek Hladík říkal nebo původně říkal, že není podezřelým, že byl v roli pouze svědka, tak se pak ukázalo, že to tak není. A on to přiznal ve svém posledním rozhovoru.

Navíc se objevila teď zase nová záležitost, kterou jste si možná také přečetli, o nějakém vztahu s podnikatelem a nějakém možném střetu zájmů s podnikatelem, který vlastně prodával městu Brno pozemek a kde pan stávající tedy, nebo nový náměstek ministra, pan Hladík od něj kupoval dům. To jsou věci, které samozřejmě nemusí být nelegální. A znovu, já budu poslední nebo jsem poslední, kdo by nectil presumpci neviny a kdo by říkal, že je to dané, protože to opravdu je věcí, jak to bude řešit policie, nicméně jsou to věci, které, když tady pan předseda Jurečka hovořil o tom, že on nemá pochybnosti, tak mluvil o tom, že tam jsou věci, které nejenom, že nejsou nelegální, ale jsou i férové nebo nejsou neférové. Tak já nevím, jestli je tohle všechno férové, ale v každém případě máme situaci na Ministerstvu životního prostředí, která podle mého názoru rozhodně není dobrá pro ministerstvo, kdy tam dnes tedy je náměstek, který má - a chlubí se tím - kompetence, které jsou v zásadě kompetence ministra, pouze nemůže přijít sem do Sněmovny, tedy na plénum Sněmovny, ale může samozřejmě chodit do výborů, bude chodit na vládu a jsou tady stále pochybnosti, které, znovu říkám, nemám někde systém jedna paní povídala, ale myslím, že všichni si je můžeme přečíst.

Takže mě by zajímalo, co tedy navrhující strana v tomto případě, v ideálním případě pan předseda KDU-ČSL a pan ministr práce a sociálních věcí a stále ještě i ministr životního prostředí Marian Jurečka, oficiálně k tomu říká, to znamená, jestli on opravdu nemá žádné pochybnosti, protože z těch informací, které jsou nám ostatním dostupné, tak vypadá, že ty pochybnosti mohou trvat. A já tedy beru, že on nemá žádné pochybnosti, pokud ten návrh dal. Myslím, že dneska je tady představa z pohledu KDU-ČSL, že vlastně vyzráli na pana prezidenta Zemana, protože udělali teď náměstka s kompetencí ministra, a počkají si na nového prezidenta nebo prezidentku s vírou tedy, že ti se zachovají nějak jinak. Uvidíme, to je samozřejmě věc, která nějak dopadne za pár měsíců, respektive za pár týdnů, ale reálně potom za několik měsíců uvidíme, jak se budou chovat. Ale to, co se mi opravdu nelíbí, je ten dvojí metr. Patrik Nacher tady není. On je to tedy teď spíš dvojí kilometr, protože jestliže jsme tady od představitelů nejenom KDU-ČSL slyšeli nebo viděli velké tlaky na moji kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou ohledně její pozice místopředsedkyně Sněmovny za to, že tedy její manžel se znal s panem podnikatelem, který se pohyboval v nějaké kauze, zdůrazňuji, že její manžel se znal, tak tady máme situaci, kdy tedy nově jmenovaný pan náměstek a budoucí ministr pravděpodobně, protože takhle se na tom nic zatím nemění z pohledu nominujících, tedy jedné z klíčových vládních stran, ona nemá pochyby, byť i pan náměstek přiznává sám, že je vyšetřován a byl na dvou výsleších v rámci Policie České republiky v této kauze. A to se nebavím ani o té další kauze, která také může svádět k nějakým úvahám.

Takže mě by tohle zajímalo, proč tedy ve chvíli, kdy jsme opakovaně tady slyšeli, že tyhle věci bude nová vládní koalice řešit naprosto transparentně a úplně bez problémů, tak proč se v tomto případě chová podle mého názoru, a já myslím, že nejenom podle mého, ale i podle dalších názorů zcela jinak, než slibovala.

A závěrem. Je to také zajímavý první efekt, proč už chápu, proč tak vládní koalice trvala na novém služebním zákonu, protože ta schválená novela služebního zákona umožnila, aby pan ministr mohl vlastně jmenovat nového náměstka, protože kdyby tato novela nebyla, tak samozřejmě tam už byli náměstci političtí, ta místa byla obsazená, takže by někdo z politických náměstků musel skončit, aby jeho místo mohl případně nový nominant zabrat. Takhle se tam to místo vytvořilo. A znovu říkám, už se nebavíme o tom, že jsme tady hodně slyšeli o těch úsporách, ale ve finále uvidíme, že tam těch náměstků bude možná trošku méně, ale ta ostatní náměstkovská místa prostě spadla do pozice vrchních ředitelů sekcí, takže samozřejmě ve finále těch vysokých pozic bude daleko víc, než jich bylo. Ale to už je prostě jiné téma.

Mě tady zajímá především ta personální situace a to, zda opravdu tedy i pan předseda Jurečka dá za toho kandidáta a je o tom přesvědčen, že dá za něj ruku do ohně. Je to pak samozřejmě politická odpovědnost KDU-ČSL a je to politická odpovědnost i pana premiéra Fialy, který tuhle nominaci přinesl panu prezidentovi a pan prezident ji odmítl. A já se domnívám, že ta informace, že ji odmítne, asi mohla být známá a pravděpodobně byla známá nějakému okruhu osob dřív. Takže pro mě je to klasická ukázka dvojího metru naprosto popírající všechny řeči o tom, jak budou ti klíčoví lidé vybíráni prostě transparentně. A samozřejmě po aférách STANu teď už se také jako by, zdá se, zavřela voda a opravdu, zdá se, že tedy ty standardy se posouvají úplně jinam.

Tak já bych tedy zopakoval, ten bod by se jmenoval situace na Ministerstvu životního prostředí a byl bych rád, kdyby byl zařazen, i když se domnívám, že i kdybych ho zařadil na včerejší odpoledne, tak to bude mít stejný efekt, ale přesto navrhnu, aby byl jako druhý bod po již pevně zařazených bodech dnes. Děkuju vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…