Brabec (ANO): Stovky tisíc lidí jsou uvrženy do nejistoty

08.04.2022 14:32

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Brabec (ANO): Stovky tisíc lidí jsou uvrženy do nejistoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Já budu úsporný, ano, děkuji, pane předsedající, udělám to přesně, jak chcete a i tu minutu si ušetřím nebo nám všem. Ten bod samozřejmě souvisí s tou stávající situací a jsem přesvědčen, že je to záležitost, která velmi zajímá stovky tisíc domácností v této zemi a úzce souvisí s tím, co se děje samozřejmě na energetickém trhu a vychází z obrovské krize energetické, kterou prožíváme v důsledku války na Ukrajině. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
A to téma je téma, které bych normálně včera otevřel na interpelacích, ale protože, jak už tady bylo několikrát řečeno, byly nám odepřeny, musím ho otevřít teď. A to téma se týká pokračování dotační podpory domácností, protože jak jste byli informováni, bylo rozhodnuto o tom, že nebudou nadále podporovány kotle na plyn, domácí kotle na plyn z toho důvodu, že v rámci kotlíkových dotací - jak víte, byl to náš projekt, který jsme rozjeli ve velkém v roce 2015 ještě za naší vlády - podařilo se vyměnit, a já to považuji za velký úspěch, více než sto tisíc kotlů v domácnostech, těch nejvíce znečišťujících kotlů, a ušetřit lidem jak peníze, tak i samozřejmě zlepšit životní prostředí. Ale teď jsou zásadní změny v tom systému a já jsem přesvědčený, že lidi velmi zajímá, jak bude ten systém, ten program vlastně pokračovat, protože teď jsou tady stovky tisíc lidí uvrženy do nejistoty a jsem přesvědčen, že by velmi rádi slyšeli, jak bude vláda tento systém, tento program dál podporovat.

Připomeňme si, že tady stále v České republice je zhruba odhadem, expertním odhadem 250 000 těch nejvíce znečišťujících kotlů první a druhé emisní třídy. Vláda rozhodla a bylo to i, a já věřím, že hodně právě i na základě návrhu, který dávalo hnutí ANO, o prodloužení provozu těchto kotlů o dva roky, to znamená odsunu zákazu těchto kotlů o dva roky na rok 2024, konkrétně na září. A já jsem přesvědčen, že to je dobrý krok, pokud tady projde, protože ta novela přijde do Sněmovny, budeme se o tom bavit. Ale nebylo úplně řečeno to B, to znamená pokud prodloužíme tyhle kotle, přestaneme dotovat kotle na zemní plyn, a ty tvoří významnou součást těch kotlíkových dotací, tak vláda pouze ústy paní ministryně Hubáčkové řekla, že chce více podporovat tepelná čerpadla, ale já jsem přesvědčen, že jsou tady i další zdroje topení, např. kotle na biomasu, ať už se jedná o dřevo nebo dřevní pelety, které by si také zasloužily podstatně větší podporu. A je to téma, které - znovu říkám - úzce souvisí se stávající situací, je to něco, co zajímá stovky tisíc lidí, a proto se domnívám, že je důležité tady o tom hovořit. Já jenom připomenu, že ten zákaz kotlů první a druhé emisní třídy je deset let starý, vznikl ještě za vlády ODS. Já myslím, že tenkrát bylo překvapení, že ten zákaz vůbec prošel, ale já jsem přesvědčen, že to tenkrát byl dobrý krok. My jsme ho v rámci Babišovy vlády potom doplnili právě tím dotačním programem, který zásadně zlepšil a řekl bych revolučním způsobem změnil vytápění českých domácností a zásadně tak zlepšil kvalitu ovzduší, což je opravdu i měřitelné, těch posledních let, kdy se naplno ten program rozjel.

Takže já jsem přesvědčen, že by takováhle informace tady měla padnout, že zajímá lidi daleko víc než mnohé floskule, které jsme tady třeba ze strany koalice dneska slyšeli a taky o tom, že tady blábolíme a říkáme tady nějaké nesmysly, a proto bych chtěl navrhnout jako první bod dnešního jednání informaci vlády nebo případně paní ministryně Hubáčkové o pokračování dotačního programu na vytápění českých domácností. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice