Brabec: Presumpce neviny je v Thomově případě nutností

03.09.2013 8:22

Rada hnutí Občané pro Budějovice jednomyslně rozhodla, že se zapojíme do voleb do poslanecké sněmovny, a to společně se Starosty a nezávislými (STAN), s nimiž spolupracujeme již od komunálních voleb v roce 2010.

Brabec: Presumpce neviny je v Thomově případě nutností
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Účast ve sněmovních volbách považujeme za přirozený krok vpřed. Pokud strana, která byla dosud hlavní představitelkou liberálně-konzervativního směru, totálně promrhala svou důvěryhodnost (za vydatného přispění právě zdejšího, jihočeského křídla), je třeba občanům nabídnout důvěryhodnou alternativu a nevyklidit prostor komunistické, postkomunistické nebo kryptokomunistické levici. Poptávka po seriozních a poctivých politicích existuje, díky ní a díky důvěře občanů máme své zástupce i v krajském zastupitelstvu i na celostátní úrovni – senátora Jiřího Šestáka, který byl nominován právě STAN.

Jako našeho předního kandidáta jsme STAN navrhnuli primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Zkušeného a osvědčeného politika, takového, který bude pro sněmovnu přínosem na rozdíl od absolutních nováčků vezoucích se na opakované vlně náhlých sympatií (vzápětí zklamávaných), nebo protřelých šíbrů, řízených „politickými podnikateli“.

Je tu samozřejmě ono ALE – obvinění za údajně neoprávněný podpis prodloužení smlouvy mezi městem a firmou Bit Servis. Absolutně nepochybujeme – a již jsme to mnohokrát zopakovali – že celá kauza má politické pozadí a jejím účelem je zdiskreditovat Juraje Thomu a celé naše hnutí. Taková vendetta, jen odehrávající se místo Sicílie v kulisách jihočeského selského baroka.

Fakt, že v pracovně primátora stotisícového města, které hospodaří s dvoumiliardovým rozpočtem, kde se konají důležitá jednání a porady nejvyššího vedení města, bylo několik let umístěno nelegální odposlouchávací zařízení, nechává policii zcela lhostejnou. Na druhou stranu však policie vyvíjí enormní aktivitu, aby nejprve stihnula obvinit primátora Juraje Thomu před krajskými volbami na podzim 2012, a když je první obvinění smeteno, stejně usilovně se znovu snaží, aby mu mediální cejch zločince vydržel co nejdéle. Povedlo se.

Každý soudný a rozumný člověk po zhlédnutí podkladů zveřejněných ke „kauze Bit Servis“, snadno rozpozná, že je to velmi pochybná konstrukce, a účelovost z pronásledování primátora „orgány činnými v trestním řízení“ jen čiší. Ctít presumpci neviny je proto v případě Juraj Thomy nutností, neboť jinak bude splněn hlavní cíl této kauzy – vyšachovat z politiky slušného člověka, aby nezacláněl šmejdům.

My jsme přesvědčeni, že naši voliči soudní a rozumní jsou. Proto obvinění Juraje Thomovi za překážku pro jeho kandidaturu do poslanecké sněmovny nepovažujeme.

Milan Brabec,
člen rady hnutí Občané pro Budějovice a zastupitel Českých Budějovic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: obcaneprobudejovice.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.