Bubeníček: Návštěvu velvyslance z KLDR pokládám za zdvořilostní, žádný neostalinismus

10.09.2013 21:24

Je nevhodné přijímat zahraniční diplomaty?

Bubeníček: Návštěvu velvyslance z KLDR pokládám za zdvořilostní, žádný neostalinismus
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

V posledním srpnovém týdnu jsem na žádost korejské strany přijal diplomatickou návštěvu mimořádného a zplnomocněného velvyslance KLDR Ri Kwang-ila s tajemníkem velvyslanectví a proběhlo jednání s vedením kraje. V této souvislosti se objevily některé komentáře, které takové setkání s velvyslancem označují za nevhodné.

Se zástupci velvyslanectví jsme mluvili o ničivých povodních, které nedávno zasáhly KLDR i Českou republiku. Návštěvu zajímalo, jak jsme je zvládli my. Také popsali, jak Češi jezdí za turistikou na dovolenou do KLDR a že čtyři české cestovní kanceláře nabízejí zájezdy k nim. Severní Korea zaznamenává podle velvyslance rozvoj turistického ruchu a jejich ambasáda vyřizuje překvapivě rostoucí počet žádostí o víza.

Před touto návštěvou velvyslance jsem měl v Žatci jednání se zástupci jihokorejské společnosti o jejich investičních záměrech, a proto jsem se zajímal, zda je již znovu otevřena průmyslová zóna Kesong (cca 50 tisíc zaměstnanců). Od severokorejského velvyslance jsem se dozvěděl, že je obnovení provozu připraveno a že KLDR má další velké průmyslové zóny na hranicích s Ruskem a Čínou.

O vnitropolitické situaci v KLDR jsme nehovořili, ani korejská strana tuto problematiku nezmínila. Chci však v této souvislosti podotknout, že oficiální komentování zahraničněpolitických postojů vůči jakékoli zemi přísluší České republice, ne však hejtmanovi kraje.

Velvyslanec připomněl dřívější kontakty někdejšího Severočeského kraje s jednou z korejských provincií. Česká republika má oficiální běžné diplomatické styky s KLDR jako s řadou dalších zemí světa, proto mi nepřipadá nevhodné podobnou návštěvu přijmout. Velvyslanectví v Pchjongjangu Česká republika po několika letech znovu otevřela v roce 2004.

Přijetí severokorejského velvyslance vedením kraje bylo další z řady setkání s velvyslanci působících v ČR. Za dobu ve funkci hejtmana od loňského listopadu jsem se setkal  s ambasadory či představiteli 15 zemí z Evropy, Ameriky a Asie. V jednání je příprava návštěvy velvyslanců Rakouska a Číny v Ústeckém kraji.

Zájem o návštěvu dále projevili velvyslanci Turecka, Slovinska a Venezuely.

Odmítám účelová vyjádření některých médií a politiků, že by kraj tuto schůzku tajil, nešlo o žádné „utajené“ jednání, odehrálo se v rámci mého programu, který připravuji se svojí kanceláří a nejbližšími spolupracovníky. Návštěvu velvyslance z KLDR pokládám za zdvořilostní. Označení návštěvy za projev neostalinismu a za bezpečností riziko považuji za nesmysl.

Kancelář hejtmana předkládá pravidelné měsíční zprávy členu Rady Ústeckého kraje, který má v gesci i zahraniční vztahy, a dále předsedovi příslušní komise rady. Standardně se zahraniční aktivity hejtmana a vedení kraje sdělují ve zprávě ředitele krajského úřadu předkládané zastupitelům.

Oldřich Bubeníček
hejtman Ústeckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…