Bulíček (Piráti): Krajský datový portál je nejlepší elektronickou službou v České republice

18.05.2022 8:39

Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK se stal nejinovativnější elektronickou službou z celé České republiky. Krajskou elektronickou službu vyhodnotili porotci Zlatého erbu jako nejlepší ze 111 přihlášených projektů.

Bulíček (Piráti): Krajský datový portál je nejlepší elektronickou službou v České republice
Foto: Facebook P. Bulíčka
Popisek: Pavel Bulíček

„První místo je především ocenění práce krajského datového týmu, který data nejen sbírá a analyzuje, ale také je prezentuje veřejnosti v přehledné a uchopitelné podobě. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Odborná porota nyní potvrdila, že to dělají na výbornou. Datový portál však funguje i jako velmi užitečný a přehledný rozcestník pro 15 krajských portálů a 29 aplikací, které poskytují další cenné informace pro veřejnost. Věřím, že náš datový portál lidem pomáhá a my budeme dál pokračovat v jeho zlepšování a rozšiřování,“ uvedl náměstek pro oblast informačních technologií a inovací Pavel Bulíček.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola 24. ročníku soutěže Zlatý erb se uskutečnilo v pondělí 16. května během konference ISSS v Hradci Králové. V kategorii měst zvítězil Cheb. Za obce se jako první umístila obec Mnetěš z okresu Litoměřice. Vítězové krajského kola Zlatého erbu město Dvůr Králové nad Labem a obec Borovnice se v celostátním hodnocení neumístily.

Krajská kola proběhla ve 13 krajích České republiky od začátku dubna do půlky května, a celkově se jich účastnilo 242 měst a obcí. V rámci celostátního kola soutěžilo 111 elektronických služeb a 69 turistických prezentací. Elektronické služby byly v tomto roce hodnoceny pouze v celostátním kole, kdy proběhl předvýběr finalistů a celostátní porota vybrala elektronické služby, které zaujaly svou originalitou, a především inovativností a užitečností pro občany.

V celostátním kole soutěže v kategorii nejinovativnější elektronická služba zvítězil Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK, druhý se umístil e-shop Dopravního podniku města Brna – Brno iD, třetí místo obsadil projekt Mobilní monitoring vybraných prvků veřejného prostranství v Praze.

Královéhradecký kraj spustil datový portál www.datakhk.cz v listopadu 2021. Uživatelé na něm zjistí, jak vypadá region z pohledu statistických dat. Výstupy zde jsou v nejrůznějších formách a na jejich základě je možné vytvořit podklady k různým rozhodovacím procesům, případně je studenti mohou využít jako podklady pro své projektové práce. Krajský datový portál obsahuje také nový katalog 55 sad otevřených dat a umožňuje zcela jiný pohled běžným uživatelům na zpřístupněné datové sady.

Pro pohodlné sdílení informací slouží takzvané datové karty. Z nich lze vyčíst řadu zajímavých informací, které poskytují ucelený obraz o regionu. Tyto karty lze nejen sdílet, ale i analyzovat či srovnávat s jinými roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice