ČSSD: Ministr Mládek a hejtman Novák - vítáme, že Andrej Babiš konečně přišel k rozumu

19.07.2016 18:14

Změnu názoru ministra financí Andreje Babiše ve věci provozního úvěrování pro OKD dnes přivítali jako pozitivní krok ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Podle jejich slov je půjčka od státu v tuto chvíli jedinou možností, jak uklidnit situaci a umožnit restrukturalizaci společnost.

ČSSD: Ministr Mládek a hejtman Novák - vítáme, že Andrej Babiš konečně přišel k rozumu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Pozdě, ale přece. Pan Babiš nejdříve jakékoliv financování OKD sveřepě odmítal, poté hovořil o nesystémové půjčce na červencové výplaty, ale nakonec naštěstí pochopil, že je toto řešení podstatně lepší než nekontrolovatelný bankrot. Stát bude v silné pozici velmi významného věřitele a bude se moci podílet na řešení situace spojené s případnou reorganizací a dalšími nezbytnými kroky. Uvidíme, jak se Andrej Babiš postaví k našim dalším návrhům, ale třeba nakonec bude akceptovat i ostatní rozumné snahy o odvrácení chaosu,“ řekl ministr Jan Mládek.

„Je to první vlaštovka, protože bude potřeba dopady insolvence OKD řešit mnohem šířeji, ale jsem rád, že se soustředěným tlakem politiků i odborů podařilo přesvědčit pana Babiše, aby opět změnil názor. Je to dobrá zpráva pro horníky i pro všechny občany Moravskoslezského kraje, protože hrozily obrovské sociální a další dopady případného neřízeného bankrotu,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Společnost OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh. Svým věřitelům dluží více než 17 miliard korun a své závazky nedokáže splácet. Firma se navíc potýká s akutním nedostatkem hotovosti. Bez pomoci státu by hrozilo, že OKD nebude mít dostatek finančních prostředků na výplaty a hrozilo vysoké riziko, že by musela zastavit provoz. Půjčka umožní restrukturalizaci společnosti a řízený útlum těžby, během nějž bude možné realizovat sociální programy pro zaměstnance, kterých je i s dodavatelskými firmami kolem 12 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…