ČSSD: Poslanci projednali zákon o prokazování majetku

31.05.2016 19:44

Poslanecká sněmovna projednala ve druhém čtení vládní návrh zákona o prokazování majetku. Jedná se jeden z pilířů volebního programu sociální demokracie, který prosadila do koaliční smlouvy i programového prohlášení vlády.

ČSSD: Poslanci projednali zákon o prokazování majetku
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Zákon o prokazování majetku je dalším z řady nástrojů, které zamezují daňovým únikům. „Cílem této právní normy je vedle zavedení nových pravidel také efektivnější využití již stávajících institutů daňového a trestního práva,“ předeslal Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

Zákon umožní prověřování, zda nárůst jmění, spotřeba nebo jiné vydání poplatníka daně z příjmů odpovídá příjmům, které správci daně deklaroval v minulých obdobích. Účelem je, aby nepřiznaný a nezdaněný příjem zjištěný na základě tohoto postupu byl následně zdaněn, včetně určitých sankcí.

„Není pravdou, že by povinnost prokazovat své příjmy měli mít všichni poplatníci. Nejedná se žádná plošná majetková přiznání. Dotknou se pouze těch, u kterých správce daně zjistí výrazný  rozdíl mezi jejich jměním a tím, co vykazovali ve svých daňových přiznáních. Tato hranice je navržena ve výši 7 milionů korun,“ dodal Václav Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL