ČSSD: Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění

19.08.2021 11:53

Senát projednal novelu zákona z pera poslanců ČSSD o nemocenském pojištění, která upravuje podmínky pro čerpání příspěvku při ošetřovném, dlouhodobém ošetřovném a otcovské dovolené (poporodní péče). Novela byla schválena a poslána na podpis k prezidentu republiky.

ČSSD: Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Cílem novely je ulehčit situaci rodinám, které se chtějí postarat doma o své těžce, nebo dokonce smrtelně nemocné členy rodiny. Kromě toho zajišťuje právo čerpat otcovskou dovolenou, podporu na poporodní péči i tatínkům, jejichž novorozené děti musí zůstat po porodu delší čas v nemocnici.

„Otcovská dovolená a dlouhodobé ošetřovné byly do nemocenského pojištění zavedeny na návrh sociální demokracie již v roce 2018,“ připomíná místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Alena Gajdušková (ČSSD) a pokračuje: „Ošetřovné je ustanovení platící desítky let. Praxe však ukázala, že je třeba upravit některé podmínky pro čerpání těchto dávek tak, aby na ně dosáhli všichni, kteří se chtějí doma postarat o své blízké.“

Zásadní a velmi důležitou změnou je zrušení podmínky, kdy ošetřující a ošetřovaná osoba nyní pro čerpání dlouhodobého ošetřovného musejí žít ve společné domácnosti. Dále byly schváleny následující změny:

  • U dlouhodobého ošetřovného: zkrácení doby pobytu v zařízení lůžkové péče jako podmínky nároku na dávku ze sedmi na čtyři kalendářní dny, zavedení možnosti požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče do 8 dnů po skončení hospitalizace, zrušení podmínky hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného v případě péče o osoby v terminálním stádiu onemocnění.
     
  • U otcovské dovolené se prodlužuje období, v němž může být dávka poskytována, v případě, když bylo dítě hospitalizováno v období prvních šesti týdnů života. Celkově se také otcovská se prodlužuje na 2 týdny.

„Změny v dlouhodobém ošetřovném se týkají také lidí, kteří jsou v závěrečné fázi svého života. Je v zájmu nás všech, aby tito lidé mohli být, pokud možno, v domácím prostředí a v kruhu své rodiny,“ uzavírá ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová. 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…