ČSSD chce školství, vědu i výzkum finančně více podporovat, Rusnokova slova odmítáme

02.10.2013 13:40

Sociální demokracie zásadně odmítá dnešní vyjádření premiéra Jiřího Rusnoka, který tvrdí, že oblast školství, vědy i výzkumu disponuje dostatkem peněz, jen finance neumí správě využít.

ČSSD chce školství, vědu i výzkum finančně více podporovat, Rusnokova slova odmítáme
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„České školství je dlouhodobě podfinancováno, ČR dává na oblast vzdělávání téměř nejméně peněz ze zemí OECD. Nyní se tento stav logicky začíná odrážet i na kvalitě českého školství. Tento směr je nutné změnit a bez navýšení finančních prostředků to nepůjde. Sloučením ministerstev školství a kultury, jak navrhuje premiér Rusnok, se tento problém nevyřeší!“ uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek.

„Chceme-li být dlouhodobě úspěšnou ekonomikou, pak je věda, výzkum a inovace klíčovou oblastí, do které je třeba investovat. Není náhodou, že skandinávské země do vědy a inovací investují nejméně dvakrát více než my a např. Čína na počátku krize investice do vědy ztrojnásobila. Problém českého vědeckovýzkumného prostoru je nedostatek privátních financí ve vědě a inovacích, stejně jako nedostatečná správa a koordinace celé oblasti. Dosáhnout udržitelného hospodářského růstu v ČR můžeme jen tehdy, budeme-li stavět na znalostech a vysoké přidané hodnotě. Likvidovat jedno z nejvýznamnějších pracovišť s mezinárodním přesahem, jako je Akademie věd ČR, které pro to vytváří předpoklady, je neodpovědné vůči budoucímu vývoji a premiér (byť v demisi) by měl velmi vážit svá slova,“ doplnila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Sociální demokracie považuje rozvoj oblasti školství, vědy a výzkumu za jednu ze svých základních priorit. Tento cíl musí mít každá vláda, která myslí vážně svoji cestu k obnově hospodářského růstu a zvýšení konkurenceschopnosti.

Pokud ČSSD získá v říjnových volbách od voličů důvěru a bude vládní stranou, využije všech svých sil k tomu, aby peníze pro školství i vědu navýšila a tuto oblast efektivně rozvíjela. 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…