Cabrnochová (SZ): Referendum o hazardu v Praze 10 nebude

13.08.2014 17:10

Zastupitelů hlasovalo málo.

Cabrnochová (SZ): Referendum o hazardu v Praze 10 nebude
Foto: zeleni.cz
Popisek: Místostarostka pro územní a strategický rozvoj Prahy 10 Ivana Cabrnochová

Série protihazardních referend, které se v průběhu podzimu uskuteční v Praze, mohla být dnes doplněna o hlasování občanů v desáté městské části. Rozhodnout o tom měli zastupitelé a zastupitelky na návrh tamní místostarostky Ivany Cabrnochové (SZ). Termín referenda byl stanoven na 19. a 20. září, tedy na stejné dny jako první kolo doplňovacích senátních voleb. Návrh však neprošel o jediný hlas vinou opoziční TOP09, jejíž lidé na veřejnou schůzi vůbec nedorazili. Při hlasování o vyhlášení referenda se zdrželi také zastupitelé fotbalové Desítky pro domácí. Stejným poměrem hlasů neprošla ani další podzimní referenda, která měla zjistit vůli občanů Prahy 10.

„Občané Prahy 10 měli dostat možnost vyjádřit se v referendu, jestli chtějí tolerovat rizika spojená s existencí heren nebo jestli bude naše městská část následovat příklad Prahy 2, 5, 6 či 7. Tyto městské části už řekly hazardu dost. Bohužel, díky nezodpovědnosti Kalouskovy TOP09 a Desítky pro domácí toto neprošlo,“ prohlásila místostarostka Cabrnochová.

Kasina a herny jsou podle názoru občanů i expertů často spojené s rušením nočního klidu, legalizací příjmů z trestné činnosti, prodejem drog a obecně vyšší kriminalitou. Snadno dostupný hazard navíc ohrožuje osoby s chorobnou závislostí na tomto typu zábavy, i jejich rodiny. V tuto chvíli je jen v Praze 10 v provozu 51 herních míst.

„Zejména postoj opoziční TOP09 je zarážející. Tato strana se snaží navenek vytvářet dojem, že jí zajímá názor veřejnosti. Nelituje peněz a distribuuje letáky, kde se představuje jako advokátka mlčící většiny. Když však stejní lidé mají zvednout ruku pro to, aby se sami občané mohli vyjádřit k zásadním otázkám typu hazard, zastupitelé TOP09 schůzi jednoduše ignorují. Pro mě je to jasný důkaz, že pro topaře názor veřejnosti nic neznamená a významnější pro ně je teplota moře na chorvatském pobřeží,“ rozčiluje se místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ), která o referendum na téma hazard usilovala.

Ministerstvo financí, které vydává licence pro hazardní místa, řadu let vedl topařský předseda Miroslav Kalousek, který je původem z Prahy 10. Právo rozhodnout o zákazu heren má celopražské zastupitelstvo, kde opět dominuje TOP09. Na pražské i celostátní úrovni neměla tato strana dostatek odvahy, aby v této otázce jednala. V Praze 10 zastupitelé této strany pro jistotu ani nepřijdou. Je za tím náhoda, nebo tato ochranná ruka nad hazardem má jinou motivaci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …