Černoch (Úsvit): Pod zástěrkou boje s korupcí dělá česká vláda pravý opak

06.02.2015 4:32

Současná vláda sice svým voličům kladla mnohokrát na srdce, že ona s korupcí zatočí, ale opak je pravdou.

Černoch (Úsvit): Pod zástěrkou boje s korupcí dělá česká vláda pravý opak
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Jak jinak si vysvětlit, že za první rok trvání jejího mandátu rozdala cca tři tisíce zakázek v celkové hodnotě okolo třiceti miliard korun, a to bez výběrového řízení? Díky tomuto nekorektnímu chování můžeme právem říci, že současná vláda je tou nejméně transparentní v historii.

Namísto práva tak mezi českými ministry a vládními úředníky panuje neprůhlednost a s ní spojené „zákulisní praktiky“. Existuje snad jiné vysvětlení alarmujících čísel, která dokládají, že v porovnání s předchozími roky došlo k závratnému nárůstu netransparentního nakládání s veřejnými prostředky?

Nejen, že tímto chováním jdou členové vlády proti svým slibům, které dali občanům České republiky, svým voličům, ale poškozují tím i dobré jméno naší země v zahraničí. Situace totiž nezůstala bez povšimnutí ani v rámci EU. Právě díky zcela šokujícímu množství neprůhledných státních zakázek se Česká republika umístila na posledním místě v otázce transparentnosti, a to ve srovnání se všemi členskými zeměmi.

Místo toho, aby bylo zadávání veřejných zakázek bez výběrového řízení využíváno jen ve zcela výjimečných případech, vláda tak činí skoro jako na běžícím pásu.  To samozřejmě ovlivňuje i pohled na konkurenční prostředí, které ve zdravé demokracii funguje, a to jak v mezinárodním, tak domácím prostředí. Bohužel k jednání vlády, která něco jiného slibuje a něco jiného pak dělá, nezbývá než dodat, že kdo s čím zachází, tím také schází.

Právě z těchto důvodů jsem velmi rád, že iniciativa Rekonstrukce státu vyhodnotila hnutí Úsvit jako parlamentní stranu, která skutečně prosazuje a podporuje protikorupční zákony. Jedním z našich cílů je rozšíření registru smluv, a to nejen na politické subjekty, ale i další aktéry, u kterých vyvstává podezření na netransparentní financování. Jedině ráznými a konkrétními legislativními kroky můžeme korupci vykořenit z politických i mimopolitických sfér a přesně to je jedna z našich priorit.

A právě z těchto důvodů chce Hnutí Úsvit prosadit i hmotnou a trestní odpovědnost politiků. Neustále jsme totiž svědky toho, že za špatná rozhodnutí nenesou politici žádnou odpovědnost. Za škody, kterých se dopustili, na veřejném majetku a penězích, nejsou potrestáni. Politici přece mají veřejný majetek spravovat transparentně, ne tuto pravomoc zneužívat ve svůj prospěch a otevřeně tak dávat prostor korupci. V současné době neexistuje jediný zákon, který by tento zcela nepřípustný stav upravil. Hnutí Úsvit proto předložilo návrh zákona na hmotnou a trestní odpovědnost politiků. Současná vláda však tento návrh zamítla. Vzhledem k jejímu netransparentnímu chování a alarmujícím číslům státních zakázek bez výběrového řízení, téměř s jistotou víme, proč k tomuto zamítnutí došlo.

reklama

autor: Marek Černoch

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…