Černochová (ODS): Navrhovaná změna nečiní z držby zbraní nárokovou záležitost

02.06.2021 19:28

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2021 k Listině základních práv a svobod

Černochová (ODS): Navrhovaná změna nečiní z držby zbraní nárokovou záležitost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Já budu velmi stručná. Asi nikoho nepřekvapí, že tento návrh kolegů senátorů podporuji. Nevidím problém v tom, aby demokratický stát deklaroval prostřednictvím své ústavy nebo ústavních zákonů právo občanů na legální držbu zbraní, pokud legislativní rámec držby zbraní dostatečně zaručuje, že držitelé zbraní budou bezúhonné, svéprávné, náležitě kvalifikované a poučené osoby, čemuž přesně náš právní řád odpovídá. I proto jsem v minulosti návrh ústavní změny v tomto smyslu podpořila. Návrh je zcela v souladu s ústavním pořádkem České republiky, se závazky naší republiky vyplývajícími z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázaná, je i v souladu s právem Evropské unie.

Návrh představuje deklaratorní akt, že legální držba zbraní za splnění všech zákonných podmínek je v České republice svobodou, která občanům dává možnost chránit životy své a svých blízkých se zbraní v ruce. Navrhovaná změna nečiní z držby zbraní nárokovou záležitost, jak jsem již v minulosti od někoho zaslechla, ale odkazuje se na podmínky stanovené zákonem, které dávají jasné mantinely pro držbu zbraní, tedy povinnost získat zbrojní průkaz a řídit se danými pravidly. Legální držitele zbraní má náš stát zcela pod kontrolou, provádí zkoušky, střelci musí splnit bezúhonnost a spolehlivost, navíc jsme v říjnu 2020 schválili v Poslanecké sněmovně nový zákon o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky, který je již účinný, kdy jsme začlenili legální držitele zbraní, pokud o to projeví zájem, do systému přípravy na obranu a krizové situace. Tedy budeme po zřízení systému pod hlavičkou Ministerstva vnitra a obrany pozitivně využívat jejich potenciál ke zvýšení bezpečnosti naší republiky.

Jak jsem již v minulosti několikrát řekla na půdě Poslanecké sněmovny, ve věci ústavního zakotvení práva na legální držbu zbraně se jedná zejména o důležitý symbol důvěry státu v legální držitele zbraní a respektování jejich práv zbraň získat, vlastnit a nosit pro ochranu svou i svého okolí. Stát by měl být partnerem a důvěřovat svým občanům. Prosím, podpořte tedy tuto předlohu a děkuji všem kolegům, kteří se i ve všech výborech - od bezpečnostního po obranný výbor - vyjadřovali k tomuto návrhu pozitivně. Všichni tady stojí, přikyvují a slíbili, aby se to rychle projednalo, že k tomu dnes nebudou vystupovat, abychom v těch 18 hodin mohli skončit a tuto normu poslali do závěrečného třetího čtení.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě