Červenka (Úsvit): V Hazlově je možné všechno

23.02.2015 22:23

V příhraniční obci Hazlov se dějí věci nevídané. V letech 2010 – 2014 byl sveden nemilosrdný boj o radnici a dotace. Hrstka lidí se rozhodla, že uplatní svůj vliv. Výsledkem je, že se obec rozdělila na několik táborů. – prohlášení místního občana na dění v obci: „Měli to všechno předem promyšlené – je to pro Hazlov období temna“.

Červenka (Úsvit): V Hazlově je možné všechno
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

2011 – převzala starostka L. Dvořáková seznam žalob k podání na příslušný soud. Žaloby o určení neplatnosti ve věci převodů nemovitostí pro rozpor se zákonem o obcích, za období 2000 – 2007. Do dnešního dne nejsou žádné zprávy o tom, že by se to řešilo a mnoho dalších podivností v obci (a zbytečných výdajů), které by se nevešlo na několik stránek…

Na podzim v roce 2014 proběhly komunální volby, kde se s napětím očekávalo, kdo převezme kormidlo. Předcházely tomu velkolepé výstavby a rekonstrukce kolem centra obce s cílem udržet si vliv. Občané rozhodli a do čela obce se dostali noví lidé a starostou Hazlova se stal kandidát Úsvitu přímé demokracie, pan Josef Čapek.

Předání úřadu bylo stručné a rychlé. Postupem času byly objevovány mnohé nedodělky a nedostatky. Velmi stručně několik příkladů:
- obec se přihlásila k „ černé stavbě „, jež nebyla vyvolána potřebou obce a kterou nefinancovala a ani nezadala, bývalá starostka jednala bez vědomí zastupitelstva a podala žádost na MěÚ Aš – výsledkem je pokuta ve výši 10 000,- a další předpokládané náklady (poplatky a geodet. zaměření apod.) cca ve výši 15 000,-

-bývalá starostka proti vůli zastupitelstva podepsala prodloužení smlouvy o dílo v rámci rekonstrukce místní komunikace. – dodatek byl proveden v rozporu s usnesením zastupitelstva neposunovat termín realizace stavby na jaro 2015 a bez vědomí zastupitelstva.

- 1. stavba „ centra sportu a volného času “
- zadání firmě realizující žádost o dotaci bylo záměrně rozděleno na 4 části do 50 tis. na objednávku tak, aby celková suma 180 000,- nemusela být schválena zastupitelstvem. Předtím však proběhl legální výběr z firem, které soutěžily a předložily jednu částku! (příloha – protokol, který byl objeven až po několika týdnech a to pouze jako kopie přes administrátora projektu)

- ROP provedl dílčí kontrolu a zjistil chyby ve všech výběrových řízeních, – byla proplacena částka 290 tis. za likvidaci septiku jako vícepráce ( dle stanoviska právníka měly tyto náklady jít pouze za dodavatelem stavby,) ostatní vícepráce nejsou přípustné , pokud jsou tyto práce zřejmé z projektu, i když je zhotovitel stavby nenacenil v soutěži.

Po třech měsících usilovné práce nového vedení radnice se současnému vedení podařilo dopracovat se k analýze výše jmenované stavby a vše se mělo řádně přezkoumat a podat návrh do zastupitelstva, aby vše proběhlo v souladu s právními předpisy.

Novému starostovi, panu Josefu Čapkovi, který získal téměř 25% hlasů se podařilo dokončit projekt na bývalou restauraci (budoucí obecní úřad) – součást zámku a připravit pro dotaci v rámci poslední výzvy ROP, vše v časovém presu, díky nedůsledné kontrole bývalého vedení obce.

Postupně se pod tlakem opozice, ale i nejednotnosti koalice doladilo mnoho dalších záležitostí, které se mohly a měly řešit již v minulých letech. Na předchozí vedení radnice mělo řádově dva až tři roky, nové vedení muselo narychlo řešit ihned po převzetí úřadu.

Nové vedení obce se po všech zjištěních rozhodlo provést hloubkový audit, který by napomohl odhalit a pojmenovat celkové nedostatky úřadu. Možná právě z toho důvodu má být odvolán úspěšný starosta Josef Čapek a také místostarosta, který leží po několika operačních zákrocích v nemocnici.

Právě v době, kdy se nové vedení usadilo, chystá opozice s podporou 1-2 koaličních partnerů převzít opět úřad se hovoří o návratu paní Dvořákové, jako nové starostce

Kde zůstaly hlasy voličů? V Hazlově, na divokém západě, je možné všechno.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…