Červíček (ODS): Autobusovou dopravu v malých obcích podpoří kraj

29.02.2020 8:36

Královéhradecký kraj poskytne dotace na zajištění dopravní obslužnosti veřejnou autobusovou dopravou obcím v blízkosti Hradce Králové. Finanční podpora za více jak 1,6 milionu korun směřuje do Bělče nad Orlicí, Divce, Lochenic, Předměřic nad Labem, Stěžer a Vysoké nad Labem.

Červíček (ODS): Autobusovou dopravu v malých obcích podpoří kraj
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Královéhradecký kraj má za povinnost zajistit veřejnou dopravu ve všech oblastech regionu. Tímto rozhodnutím vycházíme vstříc požadavkům dotčených obcí, které se na mě v této záležitosti obrátily. Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Hradce Králové díky linkám městské hromadné dopravy pravidelně zajišťujeme dopravu pro občany v přilehlých obcích u Hradce Králové, kterou nemusí pokrývat dopravci v rámci veřejné linkové autobusové dopravy,“ vysvětlil výhody spolupráce s hradeckým dopravním podnikem první náměstek hejtmana Martin Červíček, do jehož gesce spadá oblast dopravy a silničního hospodářství.

Do Bělče nad Orlicí zajíždí kromě spojů vlakové a autobusové dopravy také linka městské hromadné dopravy číslo 17. V letošním roce kraj poskytne dotaci na dva páry těchto spojů, které budou jezdit v pracovní dny v úseku ze Svinar do Bělče. Tyto spoje zajistí dopravu školáků do Bělče ze základních a středních škol v Hradci Králové po 16:00. Dospělým pak k dopravě ze zaměstnání poslouží spoj po 18:00.

Divec obsluhuje městskou hromadnou dopravou linka číslo 5. Letos sem v rámci této linky bude zajíždět každý pracovní den pět párů spojů jedoucích ze Slatiny. Školáci mohou využít spojení v 7:00 a 8:00. Pro návrat občanů například od lékaře bude k dispozici další spoj kolem 10:00 a další autobusy pojedou po 14:00 a 15:00.

V Lochenici zajišťuje dopravní obslužnost pouze linka městské hromadné dopravy číslo 15 a železniční dopravce. Pro většinu obyvatel však není vlaková zastávka na vhodném místě kvůli dlouhé docházkové vzdálenosti z okrajových částí obce, ale jsou zde k dispozici 4 zastávky MHD. Vzhledem k těmto skutečnostem v Lochenici letos bude jezdit každý den pět párů spojů v úseku Lochenice – Předměřice, Cukrovar, kde je nejbližší lékař či základní škola. Autobusy dopraví děti na 8:00 do základní školy v Předměřicích nad Labem a středních škol v Hradci Králové a dále návrat z Hradce Králové zajistí jednotlivé spoje mezi 13:00 a 15:00.

Totožná situace jako v Lochenici je také v Předměřicích nad Labem. Zde krajská dotace obci umožní obslužnost osmi párových spojů v úseku z Předměřic do hradecké části Plotiště nad Labem. Autobusy v tomto úseku budou lidem sloužit mezi 7:00 a 17:00.

Dopravní obslužnost ve Stěžerech a Stěžírkách zajišťují linky MHD číslo 16 a 26 a také linky veřejné linkové autobusové dopravy z Nového Bydžova. Ve školní špičce však tvoří spoje MHD významnou posilu, protože kapacita spojů z Nechanic a Nového Bydžova je často nedostačující. Spoje MHD navíc zajišťují obsluhu Stěžírek a Charbuzic. S ohledem na velikost obce a vysoký počet obyvatel letos zmíněnou oblast obslouží v pracovních dnech školního roku osm párů spojů MHD a šest párů spojů v pracovních dnech v období letních prázdnin v úseku Stěžery (Stěžírky) – Hradec Králové. U dvou párů spojů, které zajišťují dopravu školáků do základní školy v Kuklenách, kraj zajistí obslužnost celého úseku, kdy autobusy pojedou od 6:00 do 8:00 do základních a středních škol v Hradci Králové a základních škol v Kuklenách a ve Svobodných Dvorech. Autobusy na obsluhu této oblasti budou jezdit až do 16:00.

V úseku z Hradce Králové do Vysoké nad Labem je cestujícím k dispozici linka městské hromadné dopravy číslo 18 a 20 a okrajové spoje veřejné linkové autobusové dopravy jedoucí z Pardubic. Pro lepší zajištění dopravy zde letos pojede v pracovní dny osm párů spojů MHD z Vysoké nad Labem do Podzámči, které doplní stávající autobusové a železniční spojení.

Veškeré informace o jednotlivých linkách najdete například ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.