Červíčková (ANO): Podnikání se díky digitalizaci výrazně zjednoduší

06.06.2021 9:20

Sněmovna schválila novelu notářského řádu, díky digitalizaci bude založení společnosti rychlejší a levnější.

Červíčková (ANO): Podnikání se díky digitalizaci výrazně zjednoduší
Foto: ČT 24
Popisek: Monika Červíčková

Sněmovna ve 3. čtení schválila novelu notářského řádu z pera poslankyně Moniky Červíčkové. Novela přichází s rozsáhlou digitalizací procesu zakládání a změn obchodních společností.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

Už od září tak bude možné založit si společnost on-line, a to za pouhou hodinu a levněji než dnes. Součástí novely je rovněž nástroj pro možnost vyšší ochrany před krádežemi firem a zlepšení dostupnosti apostilace.

„Ze schválení novely mám velkou radost, protože nás míra digitalizace, kterou přináší, konečně přibližuje evropskému standardu. Chtěla bych poděkovat zástupcům Notářské komory, Ministerstva spravedlnosti i Ministerstva průmyslu a obchodu, kteří se mnou od počátku loňského roku na novele pracovali a pomohli s jejím prosazením,“ vysvětlila předkladatelka návrhu novely, poslankyně Monika Červíčková.

Podle poslankyně se v uplynulém roce ve znamení pandemie COVID-19 jen potvrdilo, jak potřebná vlastně digitalizace je. „Díky možnosti založení a změn všech typů obchodních společnosti on-line se nyní podnikání výrazně zjednoduší. Nejen, že se proces založení společnosti zkrátí díky digitalizaci až na hodinu, vedle úspory času nově podnikatelé ušetří i peníze. Se všemi právními úkony by náklady na založení společnosti on-line neměly přesáhnout 2 500 korun,“ dodává Červíčková.    

Novela zároveň vychází vstříc handicapovaným či starším občanům, pro které je cestování za notářem přece jen obtížnější. Nově se s ním budou moci spojit z pohodlí domova či kanceláře.

Založení společnosti rychle, levně a bezpečně

A jak by vlastně mělo založení společnosti on-line vypadat v praxi? Zatímco dosavadní způsob stále vyžaduje fyzickou přítomnost žadatele v notářské kanceláři, novela počítá s možností, že si notář potřebné údaje ověří u dotčených institucí (základní registry a informační systémy veřejné správy) a bez fyzické přítomnosti žadatele, se kterým vše vyřídí prostřednictvím zabezpečeného videopřenosu. Posledním krokem je on-line zápis obchodní společnosti do obchodního rejstříku. Uvedený postup se navíc uplatní jak u zakládání společností s ručením omezeným, tak i všech ostatních typů obchodních společností. Notářský zápis vznikne za využití úředních průkazů vybavených čipem (podle evropské legislativy), elektronického podpisu, videokonference a NFC čtečky v mobilním telefonu.

„Postupná digitalizace procesů je v moderní společnosti naprosto nezbytná a znamená hlavně usnadnění života našich občanů. Proto jsme pro zakládání obchodních společností, kde je kladen velký důraz na spolehlivou identifikaci žadatele jako prevence před účelovým zakládáním subjektů, vytvořili vlastní zabezpečený online kanál. Díky němu budeme schopni takovým nekalým praktikám předcházet. Bezpečně, rychle a bez nutnosti fyzické návštěvy půjde založení s. r. o. u notáře vyřídit v rámci jedné hodiny,“ říká k novele notářského řádu prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Strach z podvodných praktik je přitom v případě digitalizace zbytečný. Navrhovaný systém klade důraz na právní jistotu, bezpečnou identifikaci a eliminuje možnost použití pozměněných či padělaných dokladů totožnosti či zneužívání tzv. bílých koní jako majitelů účelově založených obchodních společností, které následně slouží k nelegální činnosti.

Ochrana proti krádežím obchodních společností i zlepšení dostupnosti apostil

Právě bezpečnost je ostatně jedním z leitmotivů novely. Ta jako nástroj proti krádeži celých obchodních společností, resp. převodu podílů v s. r. o. falšováním ověřovací doložky zavádí evidenci ověřených podpisů v elektronické podobě. Na speciální webové stránce tak bude podle jména a data narození uvedených v ověřovací doložce podpisu možné zjistit, zda je doložka pravá. Zvýší se tím nejen bezpečnost převodů ve společnostech, ale také v katastru nemovitostí.

Další změnou, s níž novela přichází, je zlepšení dostupnosti apostil. Dosud lze k notářské listině získat apostilu (doložku veřejných listin prokazující podpis a otisk razítka notáře na listině za účelem jejího použití v zahraničí) pouze v Praze na Ministerstvu spravedlnosti nebo od zprostředkovatele. Novela oproti tomu počítá s vydáváním apostil regionálními notářskými komorami, což opět usnadní život podnikatelské veřejnosti, která tyto služby využívá.

Aby se stihli notáři na veškeré změny po technické stránce připravit, nabývá novela účinnosti 1. září tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.