Češka: Osudové osmy - současnost nebo historie?

22.03.2018 16:07

Když hnutí Andreje Babiše získalo po volbách do parlamentu 78 křesel, začaly se dít věci, a přesně toho se obávám u Voldemorta české politiky.

Češka: Osudové osmy - současnost nebo historie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Osudová osma – toto spojení mě nenapadlo při tvorbě detektivního románu, ale při pohledu do 20. století, nedávné historie České republiky. Připomeňte si ji se mnou. Rok 1918 – vznik samostatného Československa a zlatá éra první republiky, březen 1938 – okupace nacistickým Německem, začátek komunistické hrůzovlády v roce 1948, vpád sovětských vojsk přesně o 20 let později.

A jak jsme na tom v roce 2018? Chystá pro nás i tato osmička fatální zvraty? Vzhledem k vyhlídkám, které se v těchto chvílích rýsují na naší politické scéně, pevně doufám, že ne. Jenže…

Když hnutí Andreje Babiše získalo po volbách do parlamentu 78 křesel, začaly se dít věci, u kterých se mi v hlavě rozsvěcí kontrolka, vlastně spíš začíná pořádně ječet alarm! Andrej Babiš prolamuje tenký led, který odděloval KSČM od zbytku stran – oficiálně se strana nezvala do vlády, ani se veřejně nežádala o podporu. Jasně, vždyť jsme snad za těch několik desítek let nezapomněli, co se dělo, když komunisté drželi v rukou uzdu.

U člověka s prokazatelnou „estébáckou“ minulostí samozřejmě není žádným šokujícím překvapením, že tabu spojená s KSČM pro něj nemají takovou váhu, jakou by mít měla. V záchvatu boje o moc kdekdo zapomene na etiku. Obávám se, že je to i případ Andreje Babiše. Vzhledem k tomu, jak zoufale nyní potřebuje podporu vlády, se ztráta zábran vůči KSČM zdá jako ideální, nebo možná jediné, řešení. 

A je tu další osmička. Podle současného stavu vyjednávání o podpoře vlády se zdá, že složení koalice s podporou dosáhne počtu 108 křesel – ANO + ČSSD + KSČM. Když sleduji, jak se Andrej Babiš se zatnutými drápy snaží udržet si moc stůj co stůj, upřímně se obávám, co nám letošek a následující roky přinesou.

Možná mám trochu bujnou fantazii, ale když tak sleduji politické dění posledních dní a týdnů, vyskakuje mi před očima postava Voldemorta z románů a filmů o Harrym Potterovi. V jednom z dílů o Voldemortovi, pánovi zla, zazní věta: „Můžeme od něho očekávat velké, ale temné věci.“

A přesně toho se obávám u Voldemorta české politiky. Nezbývá než znovu nadhodit otázku voličskému publiku – je tohle opravdu to, co chceme?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…