Chabr (TOP 09): Sloupy veřejného osvětlení ukrývají i unikátní pomůcku záchranného systému

31.12.2018 18:59

Každý z více než 130 tisíc sloupů veřejného osvětlení je označen vyraženým unikátním číselným kódem. Ten přesně identifikuje konkrétní sloup a dává tak díky číslu přesnou informaci o jeho poloze.

Chabr (TOP 09): Sloupy veřejného osvětlení ukrývají i unikátní pomůcku záchranného systému
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

„Máme k dispozici databázi těchto čísel, která je přístupná složkám Integrovaného záchranného systému. Operátoři tísňových linek jsou díky tomu schopni velmi rychle lokalizovat volajícího, když jim nahlásí číslo nejbližšího sloupu veřejného osvětlení. V praxi to hodně pomáhá,“ říká radní hl. m. Prahy pro majetek Jan Chabr.

Systém se osvědčuje hlavně při dopravních nehodách, nebo když dojde na veřejném prostranství ke zranění či se někomu udělá nevolno. Veřejné osvětlení spravuje společnost Technologie hlavního města Prahy založená v polovině letošního roku, která by měla systém vylepšit.

„Jde o to, aby člověk nemusel sdělovat operátorovi číslo uvedené na štítku. Aby ten proces byl rychlejší. O zavedení QR kódu a dalších informací, které by usnadnily práci v rámci Integrovaného záchranného systému, budeme se zástupci záchranářů ještě diskutovat,“ dodává radní Jan Chabr.

Modernizované štítky by se měly na stožárech pražského veřejného osvětlení začít objevovat už v průběhu roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…