Chaloupka (VV): Riziková osoba je povinná se účastnit vzdělávacího programu

11.08.2013 14:15

V poslední době jsem intenzivně pracoval na změně zákonů o dávkách v hmotné nouzi. Nyní mě čeká ještě konzultace na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde budeme dolaďovat detaily.

Chaloupka (VV): Riziková osoba je povinná se účastnit vzdělávacího programu
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Okruhy změn, které zpracovávám jsem zveřejnil minulý měsíc, a to v sedmi tématických bodech. Ty jsou rovněž součástí zveřejněné petice „Za spravedlivý sociální systém vypracovaný poslancem Otto Chaloupkou“. Obsahem je následujících sedm bodů:

První bod – vypracování zákonů, které stanoví podmínky, definující osobu/rodinu coby tzv. rizikovou (osoba/rodina, která pobírá dávky v hmotné nouzi dlouhodobě; navštěvuje herny/casina; požívá alkohol nebo omamné látky; použila dávku v hmotné nouzi na jiný účel než na naplnění životních potřeb; nepodporuje děti v řádné školní docházce; páchá trestnou činnost, atd.).

Řešenímje § 30 vypracované změny zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který říká:  Riziková osoba je osoba, která je příjemcem příspěvku na živobytí a zároveň se v posledních 24 měsících dopustila více než dvou přestupků podle zákona 200/1990 Sb., o přestupcích.

Druhý bod – vypracování zákona, který stanoví pro tzv. rizikovou osobu povinnost se dostavovat v určenou hodinu v pracovních dnech na určené místo. Na daném místě se bude muset zdržovat 8 hodin a dbát pokynů pověřené osoby. Při nedodržení této povinnosti budou dávky odejmuty.

Řešením je § 31 vypracované změny zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který říká, že riziková osoba má povinnost se dostavit na Úřadem práce zvolené místo, aby se zúčastnila vzdělávacího či sociálního programu, stanoveného pobočkou. Tato osoba se nesmí dopustit ani jednoho z  přestupků dle § 30 odst. 1.

Třetí bod  - vypracování zákona, který stanoví, že forma a výška sociální pomoci státu bude navázána na přístup občana ke společnosti a státu, a na chování jeho rodiny

Řešením je § 30 vypracované změny zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb. Ten dohlíží na dodržování zákona 200/1990 Sb., o přestupcích a stanoví postih za jeho nedodržení.

Čtvrtý bod  – vypracování zákona, který motivuje k maximální podpoře dosažení co nejvyššího vzdělání u svých dětí, jak zvláštním ohodnocením za dobré výsledky dětí ve škole (stravenky), tak i sankcemi za neomluvenou docházku a špatný prospěch (zařazení do skupiny tzv. rizikové osoby/rodiny a z toho vyplývající důsledky) s ohledem na schopnosti a zdravotní stav dítěte

Řešení – koncepce v jednání. Bude vypracována v součinnosti s MŠMT.

Pátý bod – vypracování zákona, který umožní dlužníkům splácet svoje dluhy (pokuty apod.) formou veřejně prospěšných prací

Řešením je již předložená novela zákona paní Řápkové. Tato novela problematiku komplexně řeší. Tuto koncepční novelu podporujeme.

Šestý bod -  vypracování zákona, který sjednotí podmínky (jednotná metodika) pro výběr dětí do praktických (zvláštních) škol. Na rozhodnutí se nebudou podílet ředitelé škol, ani rodiče 

Řešením je příslib ministra školství, který se zavázal tuto problematiku řešit. Budeme sledovat další vývoj. 

Sedmý bod – vypracování zákona, který zamezí zneužívání podpory bydlení majiteli nemovitostí (minimální výměra obytné plochy na osobu)

Řešení je v Novele zákona o pomoci v hmotné nouzi předložené paní Řápkovou, která adekvátně reaguje na tento problém.

Mám rozpracovány návrhy dalších změn, které navazují na výše uvedené návrhy. Jedná se například o změny v systému podpory v nezaměstnanosti (zvýšení a prodloužení), systému vyplácení rodičovského příspěvku a další. Tyto budu detailně zpracovávat ihned po dokončení výše uvedených změn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Otto Chaloupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…