Chalupa: Obnova "odvodů" do armády bude jen velmi drahý a nepříjemný průšvih

11.02.2020 12:18

Aź nastane krize, velký malér, "přízraku s ostře nabroušenou kosou" bude úplně jedno, kdo si co myslí, kolik toho nažvanil v Parlamentu České republiky, ale bude záležet na tom, kdo co se naučil a umí.

Chalupa: Obnova "odvodů" do armády bude jen velmi drahý a nepříjemný průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

Můj postoj k odvodům je shodný s postojem (2016), kvůli kterému zbrunátněl i jinak celkem klidný pan ministr obrany Stropnický...nicméně nakonec nejen on ale i kolegové poslanci uznali, že mám pravdu, a ambici GŠ AČR dal takříkajíc "k ledu".

Malé (stručné) desatero k obnově branné připravenosti občanů České republiky:

  1. nejprve by bylo fajn, kdyby zákonodárci konečně vyřešili propojení státních registrů - pokud jde o odvody - registr VZP a ostatních pojišťoven s "mobilizačním registrem" MO tak, aby byl kdykoliv v reálném čase přehled o tom, kdo je a kdo není schopen služby v armádě - kdo je "mobilizovatelný".
  2. Už jen tyto údaje mohou dát státu dostatečný přehled o lidských kapacitách, které jsou reálně k dispozici pokud by došlo k mobilizaci - z čehož mimo jiné vyplývají i otázky jako:
    - má stát dostatečné zásoby (týlové zajištění) materiálu pro eventuální mobilizaci stovek tisíců občanů
    - výstrojní vybavení, zbraně, střelivo, ochranné prostředky, léky atd?
    - má stát připravené průmyslové kapacity k okamžitému navýšení výroby v době ohrožení státu - strojní vybavení, zásoby materiálu, předkvalifikované obsluhy NC obráběcích strojů atd.
    - dříve se tomu říkalo "podnik zvláštního určení", dnes se jen ŽVANÍ o "strategických podnicích"... realita je taková, že kdyby došlo k potřebě navýšení výroby potřebné pro vedení bojové činnosti, soukromý výrobce takové výrobky okamžitě, v souladu se zákonitostmi poptávky a nabídky, zvýší jejich cenu. A stát nehnul zatím prstem pro to, aby se se soukromými subjekty dohodl na "pravidlech hry" pro takovou situaci...
    - atd.
  3. Jen krátká noticka na úvod - pokud ještě v nedávné historii trval vývoj od napětí k ozbrojené konfrontaci několik let, později měsíců, dnes se pohybujeme v řádu pouhých několika TÝDNŮ, možná DNŮ...
    Samotný ODVOD je akt, kdy se občan nejen že dozví, zda je schopen či neschopen služby v armádě, zda by byl mobilizován, ale je to okamžik kdy se občan dozví, že má mimo svých nezadatelných práv i přece jen nějaké povinnosti vůči své vlasti, okamžik kdy se dozví, že má novou společenskou roli - stává se OBRÁNCEM VLASTI... a měl by si to pamatovat pro celý zbytek života (kdysi, když byl někdo pasován za rytíře, dostal pořádnou facku - z téhož důvodu).
    A pokud takový občan, odvedenec v co nejkratším čase po odvodu neabsolvuje základní vojenskou přípravu alespoň v rozsahu 3-6 měsíců prezenčního školení a výcviku - následně každé 3 roky se nezúčastní alespoň obnovovacího cvičení (v délce trvání alespoň 1 měsíc), pak akt "odvedení" ztrácí svůj společenský a věcný význam. Z vojenského hlediska - on a desetitisíce dalších odvedenců se v době skutečné mobilizace stanou pouze vyděšenou, vojensky zcela nepoužitelnou masou mající pracovní označení "POTRAVA PRO DĚLA".
    Navíc odvod v existujícím model Ministerstva obrany - tedy model, který není schopen dále v reálném čase, po celou dobu mobilizační povinnosti každého odvedence, sledovat jeho fyzický a psychický stav, je na dvě věci.
    Reálná situace - borec je odveden, druhý den utrpí úraz a přijde o ruku - TO se ale armáda dozví až ve chvíli, kdy se bezruký dostaví k nástupu do službu na základě zbytečně vydaného, nesmyslného mobilizačního rozkazu.
  4. AČR, respektive Ministerstvo, respektive Vláda sice vydá desítky miliard na vojenské "železo" (nejlepší na světě - vrtulníky, BVP, radary...), ale nijak neinvestuje do přípravy ubytovacích a stravovacích kapacit, do zásob, do revitalizace výcvikových prostor (jsem zvědav kde se v ČR bude střílet z děl, které mají dostřel 42 km/děla NATO), do příslušným způsobem vybavených a zaplacených instruktorů atd.
  5. Jenom základní výbava odvedence k tomu, aby byl schopen skutečně efektivně absolvovat výše zmíněný výcvik v době 3-6 měsíců přijde daňového poplatníka zhruba na 350 000 korun, z toho výbavu za cca 100 000 bude nutno za dva roky nakoupit znovu.
    Kde jsou náklady, na stravu, instruktory, ubytování a - POZOR - NÁHRADY ZAMĚSTNAVATELŮM ZA ZABLOKOVANOU PRACOVNÍ SÍLU na cca 3 měsíce? Ona proběhla nějaká věcná diskuse politiků se zaměstnavateli, ono se došlo k nějakému společenskému konsensu? NE - politici jen těžko zvedají své těžké zadnice od svých pohodlných "zelených" stolů....
  6. Mladá populace není nijak vedena k vlastenectví a k tomu, že mimo všech možných práv existují také povinnosti vůči vlasti.
    Současná vláda, přestože si to napsala (hrdě se hlásím k prosazení této ambice) do svého programového prohlášení, neučinila nic ANI PRO PŘÍPRAVU budoucích pedagogů k tomu, aby tito byli po ukončení studia schopni vyučovat na základních a středních školách, učňácích "BRANNOU PŘÍPRAVU" jednotným koordinovaným způsobem napříč celou republikou... Jako poslanec jsem s tím přišel do politického prostoru v roce 2014.
    A bez toho, celkem logicky - bez učitelů - nelze brannou přípravu zavést jako povinný předmět ...7 let koaličních vlád s ANO v trapu a nula od nuly pošla (pošla doslova jako mrcha na smeťáku)
  7. Co ale udělala vláda? No jako obvykle se prostřednictvím Ministra obrany, Ministra vnitra, Ministra školství vykašlala na zavedení Branné přípravy do škol.Místo toho, aby legislativně institucionalizovala Národní domobranu, tak ji naopak, pro jistotu úplně zakázala (Bruselské noty?) - gratuluji.
    Pro úplnost - POKOS při veškeré úctě k vysilující práci osob, které bych spočítal na prstech jedné ruky, opravdu nemohu v žádném případě považovat za brannou přípravu mladé populace 25-30 škol/rok
    Panu premiérovi A. Babišovi jsem nabídl projekt, že za 75 milionů/rok zajistím - prostřednictvím Národního institutu pro obranu a bezpečnost (ZDE), aby každá základní škola prošla základním školením (cca 5600 škol/rok)... Zájem? jasně... "NULA"! Přišel s tím Chalupa, tak ani ho..o
    Mimochodem 75 milionů je cca pouhých 0,1 % z rozpočtu jen Ministerstva obrany/nepočítám další rozpočet IZS.
    Nevím, kolik stojí POKOS, ale 3 návštěvy tří škol měsíčně v ČR je opravdu jaksi hodně málo.
  8. Až bude průšvih, velmi rychle, ale bohužel definitivně pozdě občané zjistí, pokud se týká jejich bezpečnosti a obrany, že zcela fatálně a neodvratně zafunguje pravidlo "co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš". A zároveň zjistí, že po policistech, hasičích či vojácích jako by se země slehla - úředníci v uniformách vám moc nepomohou a bojovníci, kterých je už takhle jako šafránu (jejich poměr je tak 4:1), budou ve velkém množství odvelení do pomocných sborů NATO někam do tramtárie (i s velkým množstvím draze nakoupeného vojenského "železa"  pro spojence), a pak nastane klasická situace - POMOZ SI JAK MŮŽEŠ... Jenže většina už dnes ani neví, jak si v lese rozdělat oheň...
  9. Prosím, vezměte na vědomí, že je to jen velmi stručný a povrchový nástin celé problematiky odvodů, mobilizace a všeho, co s tím souvisí.
    Vezměte v úvahu, že nemám asistenty, nemám kancelář, nemám placené novináře ... nemám peníze na právníky a experty - ale to všechno mají právě poslanci a celá armáda úředníků našeho státu, kteří o těchto věcech velmi pozoruhodně diskutují ve Sněmovně - je to takový zábavný pořad pro zasvěcené
    Zajištění peněz a především zajištění společensko-politické podpory ze strany občanů - jen pro jistotu zopakuji - OBČAN je ta osoba, žijící mimo areál Sněmovní 4, která si platí nejen vás, ale i tu nešťastnou armádu.
    NEBO ZAPOMEŇTE NA ODVODY - BUDE TO JEN VELKÝ A DRAHÝ PRŮŠVIH... OSTUDA
  10.  Pokud by se ale o tom opravdu chtěl někdo vážně pobavit, jsem k dispozici - každému... a třeba to někdo donese i panu premiérovi (šéfovi Bezpečnostní rady státu) ... že Chalupa zase prudí, panu prezidentovi (a vrchnímu veliteli naší armády), a poslancům ve Výboru pro obranu a pro bezpečnost - bez ohledu na stranickou stáj

Neb jde o problematiku veskrze nepolitickou - neb krizi a "přízraku s ostře nabroušenou kosou" bude úplně jedno, kdo si co myslí, ale kdo co umí.

(převzato z Profilu)

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce