Charanzová (ANO): Proč ve Francii nejsou v kavárnách dětské koutky? Nejsou matky...

05.01.2016 5:29

"Děti do kavárny nepatří" ...titulek, který mě přiměl rozkliknout článek s ještě výmluvnější anketou na konci, kde se převážná část čtenářské obce klonila ke stejnému názoru. Vlastně jsem byla v první řadě překvapená.

Charanzová (ANO): Proč ve Francii nejsou v kavárnách dětské koutky? Nejsou matky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

České kavárny, v nichž se čas od času najde dětský koutek, jsem považovala za jasný znak rovnoprávnosti mezi ženami bezdětnými a ženami dětnými, pokrok, který jsem na mateřské sama s velkou oblibou využíval a který mi při druhé mateřské ve Francii zoufale chyběl.

V době mateřské byl pro mě kontakt s civilizací nutný – znamenalo to aspoň na chvíli převléct pobryndané triko (to dětské i svoje) za důstojnější obleček, pokusit se o účes na hlavě a vyrazit z dětského hřiště do světa dospělých. Občasná chvilka v kavárně se rovnala dávce kyslíku – nadechnout se, zjistit, že svět se točí dál, pohovořit s kamarádkou a vypít u toho hrnek latte (s pěnou!) nebo aspoň espresso bez kofeinu…

Co bych za to o pár let později dala, kdyby ve Štrasburku byla v centru alespoň jedna taková kavárna či restaurace s dětským koutkem. Vyměnit aspoň občas hřiště a parky za teplo kavárny bylo minimálně v zimních měsících velmi lákavé. S českými kamarádkami řešící stejný problém jsme proto mnohokrát vzpomínaly na ty príma české kavárny, kde nejsi s dítěte odsouzená ke kafi do kelímku – a na mráz.

Dokonce jsme přemýšlely, jestli takovou kavárnu po vzoru nějaké pražské ve Štrasburku neotevřít, nápad jsem ale nakonec sama přehodnotila. Důvod, proč ve Francii nepotřebují v kavárně dětský koutek, je totiž pravděpodobně velmi prostý: nejsou matky na mateřské. Resp. není dost těch, které by byly doma s dětmi dostatečně dlouho, aby stihly i kavárnu. Francouzky obecně tráví na mateřské jen několik prvních týdnů nebo měsíců života dítěte, matka pak zamíří zpět do zaměstnání a potomek – v tomto případě často teprve kojenec – do některého z četných zařízení, které ve Francii za tímto účelem vznikají. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, prostě to tak je a Francouzkám to zjevně vyhovuje (nebo alespoň nevadí na tolik, abych proti tomu slyšela některou protestovat).

O to víc si vážím kaváren českých a o to víc mě zarazil článek o rušení dětských koutků v nich. Možná jich je u nás už moc, možná převážil (zcela logický) argument, že by se klasické kavárny, kde si chce člověk užít klidu, vychutnat kávu a přečíst noviny neměly měnit v dětské hřiště. Takže? Nic se nemá přehánět - a tak nám tu snad aspoň pár babyfriendly podniků zůstane.)!

Psáno pro blog.idnes.z

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).