Chmelík (TOP 09): Dopravní obslužnost průmyslové zóny Liberec JIH

15.01.2019 5:37

Již několik let řešíme v Liberci napojení průmyslové zóny JIH na rychlostní komunikaci I/35. Důvod je jasný - ze 17 000 automobilů, které denně projíždí ulicí České mládeže, jich většina směřuje právě do průmyslové zóny.

Chmelík (TOP 09): Dopravní obslužnost průmyslové zóny Liberec JIH
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Město má schválenou změnu územního plánu, kraj má vypracovanou studii a připravené financování - v čem je tedy problém? Liberci se stále nepodařilo vypořádat se s námitkami obyvatel Doubí, kteří stavbu komunikace považují za velký zásah do jejich životního prostoru.

Stojí tu proti sobě dva názory. Jeden, který upřednostňuje významné zlepšení dopravní situace v ulici České mládeže a Kubelíkově a druhý, který zachováním současného stavu zajistí dosavadní životní podmínky obyvatelům Doubí.

Ulicí České mládeže dnes projede více jak 17.000 automobilů denně a velkou část z nich tvoří osobní a nákladní vozidla směřující do průmyslové zóny JIH (plus Magna, Webasto a Matador). Cílem města je vybudovat komunikaci, která napojí průmyslovou zónu přímo, odkloní nákladní dopravu a odlehčí části osobní dopravy.  Lze pochopitelně vytvořit i opatření pro zneprůjezdnění ulice České mládeže od Sconta po Matador vozidly nad 12 tun a tak nákladní dopravu cíleně odklonit na nově vybudovanou komunikaci.

Pochopitelně musíme vzít v úvahu i podmínky pro život v Doubí. Jaká je tedy situace přímo v Doubí? Je důležité zmínit dva zásadní aspekty:

  • Stavba nevede občanskou zástavbou a je vedena po nezastavitelných pozemcích (viz vizualizace)
  • Dopad realizace lze zmírnit pomocí technických opatření, například protihlukových stěn.

Dopad na životní prostor v Doubí jistě vznikne, ale zatížení rozhodně nebude takové, jako některá média prezentují. Chápu, že zachování současné situace se z pohledu Doubí zdá být nejlepší, ale z dlouhodobého pohledu není otázkou „zda připojení stavět“, ale „jak stavět, aby dopad byl skutečně co nejmenší“. Neodpustím si poznámku - je otázkou, není-li problém příliš zveličován jenom aktivisty, kteří se snaží vytvořit z této potřebné komunikace politické téma.

Každá čtvrť Liberce je v současné době dopravně zatížena a je nutné si uvědomit, že stavbou připojení dojde k rozdělení dopravy a zmenšení dopravních komplikací v ulici České mládeže a v Pilínkově, kde dojde také ke zklidnění dopravy. Velká část osobních vozidel směrem na Prahu se odbavuje přes Puškinovu ulici a následně přes ulici Minkovickou, která je také v katastru Doubí a tudíž dojde pro obyvatele této čtvrti ke zlepšení situace, protože se doprava přesune na nově vybudovanou komunikaci.

Věřme, že realizace projektu opravdu začne v roce 2020 a komunikace poslouží jak obyvatelům Doubí, tak celé průmyslové zóně JIH.

ZDENĚK CHMELÍK, TOP 09 LIBEREC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…