Crha (ODS): Celá modernizace by měla být hotová do srpna příštího roku

08.09.2021 9:15

Zájemci si poprvé prohlédli novou školní jídelnu i zázemí kuchyně ZŠ TGM

Crha (ODS): Celá modernizace by měla být hotová do srpna příštího roku
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

Desítky lidí na začátku září využily možnost navštívit zázemí nové jídelny ZŠ TGM na Rodkovského ulici.

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí

Při komentovaných prohlídkách si zájemci mohli prohlédnout také novou školní kuchyni a další prostory, které od loňského července vyrostly díky téměř šedesátimilionové investici města v areálu školy na místě bývalých pozemků pro pěstitelské práce a v jejich okolí. Součástí prohlídky byla také ochutnávka jídel a setkání se zaměstnanci školy i vedením města. To v úpravách prostranství u základní školy pokračovalo i o prázdninách, kdy proběhla demolice nevzhledného přístavku bývalé školní jídelny.

„Původní jídelna byla budova z panelů s rovnou střechou a s nejistým stavem konstrukcí, nikdo nevěděl, v jakém je vše stavu. Přístavek, který vznikl v 70. letech minulého století, hyzdil pohled na školu, mnohem větší problém ale byl, že jídelna měla poměrně malé prostory. Zásadní potíž pak spočívala v tom, že kuchyně byla o patro níž, nebyla tedy na stejné úrovni s jídelnou, což velmi komplikovalo výdej stravy a celý stravovací proces. Jídlo bylo nutné posílat výtahem, bylo problematické dodržovat teplotní podmínky pro vydávání jídel a podobně,“ popsal ředitel školy Pavel Nezval.

Původní budova jídelny obsahovala azbest, zajistit v ní výdej pro téměř 600 žáků bylo navíc kapacitně velmi problematické. Nová jídelna je s hlavní budovou školy spojena krčkem tak, aby strávníci mohli projít suchou nohou, dosud chybějící kryté spojení získají i třídy umístěné v budově pavilonku v areálu školy. Ve dvoře také vzniklo nové atrium pro setkávání žáků a pro kulturní akce školy.

„Důvodů pro vybudování nové budovy školní jídelny s kuchyní bylo více, jsem rád, že se podařilo najít prostředky a projekt realizovat i přes to, že na ni nebylo možné získat dotaci, protože nedošlo k navýšení kapacity školy. Chci proto poděkovat všem kolegům zastupitelům, že tento projekt podpořili. A přeji všem žákům i učitelům, aby jim v nové jídelně chutnalo,“ uvedl při dni otevřených dveří starosta Blanska Jiří Crha.

Nové zázemí pro strávníky přijeli představit také zástupci zhotovitele. „Konstrukčně se jedná o jednopodlažní železobetonový prefabrikovaný skelet s keramickými vyzdívkami. Součástí stavby byly také veškeré přípojky inženýrských sítí, komunikace a sadové úpravy. Budova je ukončená zelenou pochozí střechou se suchomilnými rostlinami,“ popsal obchodní ředitel firmy IMOS Eduard Hrouzek.

Dny otevřených dveří umožnily zájemcům navštívit při komentovaných prohlídkách také přímo zázemí nové kuchyně včetně moderních chladících a mrazících boxů.

„Kuchyně je vybavena nejmodernějšími přístroji, které lze využívat v gastroprovozech v České republice, třeba nový kotel rychlovarného typu, efektivní mycí stroje, konvektomaty, které mají samočistící funkci, nebo multifunkční pánve. Většina strojů jsou zařízení, která lze používat několikrát denně k různým činnostem, umí vařit, péci, smažit, umožňují také přípravu jídel přes noc. Vše je rychlejší, efektivnější, odpadá tahání těžkých věcí, ušetří se čas přípravy a jídlo je ve finále chutnější a zdravější,“ přiblížil Michal Hrabálek z firmy Hraspo, která dodala moderní vybavení provozu.

Nová jídelna s kuchyní s kapacitou až sedm set až tisíc obědů denně jsou součástí první etapy modernizace školy. Demolice stávající jídelny, která proběhla v červenci, ale už zahájila práce na druhé etapě rekonstrukce. „Pracovat se bude na novém prostranství před základní školou, vstupní části a vestibulu, dojde také k rozšířených šaten v přízemí školy. Hotovo by mělo být do srpna 2022. Celkově tato investiční akce přijde město na 86 milionů korun,“ připomněl starosta Jiří Crha. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice