Curylo (KDU-ČSL): Hrob Jana Zajíce je nyní národní kulturní památkou

02.12.2019 10:13

Náhrobek Jana Zajíce na vítkovském hřbitově byl prohlášen za národní kulturní památku symbolizující boj za svobodu. Jeho autorem je sochař Olbram Zoubek.

Curylo (KDU-ČSL): Hrob Jana Zajíce je nyní národní kulturní památkou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Moravskoslezský kraj se tak může pyšnit celkem 20 památkami, které jsou důležitým historickým, kulturním a duchovním dědictvím regionu.

„Třicet let od sametové revoluce je jistě na místě posílit význam některých památek. Kromě hrobu Jana Zajíce ve Vítkově vláda prohlásila za národní kulturní památku také hrob Jana Palacha na Olšanských hřbitovech, budovu Československého rozhlasu nebo například Hlávkovu studentskou kolej v Praze. Jsou to symboly úsilí a boje za svobodu a demokracii, které nám připomínají hodnoty, kvůli kterým jsme před třiceti lety demonstrovali,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro památkovou péči Lukáš Curylo a vysvětlil, že národní kulturní památky mají nejvyšší možnou ochranu státu a jakékoliv úpravy či zásahy musí povolovat příslušný krajský úřad.

„Ani ne dvacetiletý student obětoval svůj život, aby upozornil na letargii a nečinnost, do které většina našeho národa před padesáti lety upadala. Nejdůležitější je památka a poselství jeho činu, přesto jsem rád, že se nyní dostalo pocty i místu jeho odpočinku. Jeho náhrobek vytvořil jeden z nejvýznamnějších českých sochařů minulého století, náhrobek má tedy nejen ideovou, ale také vysoce uměleckou hodnotu,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Náhrobek tvoří kamenná hrobka, která stojí na čtyřech bronzových koulích. Na hrobce leží bronzová deska s reliéfem lidského těla. „Hrob Jana Zajíce se nachází na hřbitově ve Vítkově, ve druhé řadě vlevo od vstupu z Bezručovy ulice. Je to pietní místo, kde se lidé schází i ve výročí okupace, a které si rozhodně povýšení na národní kulturní památku zaslouží,“ uzavřel náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Rozhodnutím vlády jsou od 23. listopadu 2019 novými národními kulturními památkami symboly boje za demokracii:

Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze
Hlávkova studentská kolej v Praze
Budova Československého rozhlasu v Praze
Hrob Jana Palacha na Olšanských hřbitovech v Praze
Hrobka T. G. Masaryka na hřbitově v Lánech
Zámeček v Pardubičkách - Larischova vila
Hrob Jana Zajíce na hřbitově ve Vítkově.

V souboru národních kulturních památek jsou nejvíce zastoupeny hrady a zámky, jeho součástí jsou ale i památníky, technické stavby nebo vzácněji objekty lidové architektury. Všechny národní kulturní památky v Moravskoslezském kraji jsou na stránkách kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.