DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT: Protestujeme proti brutálním jatkám březích laní

04.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT protestuje proti brutálním jatkám březích laní a jejich nenarozených, plně nevyvinutých mláďat a požaduje okamžité zastavení tohoto krutého jednání.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT: Protestujeme proti brutálním jatkám březích laní
Foto: DSZ
Popisek: DSZ - Za práva zvířat - logo

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT vychází z informací bývalého ředitele NP Šumava Jiřího Mánka, který z tohoto činu obvinil současné vedení NP Šumava. Tento odborník uvedl: "Až do nástupu ministra Brabce na Ministerstvo životního prostředí probíhal management jelení zvěře v NP Šumava podle starých lesáckých pravidel s veškerou úctou k lovené zvěři. Dnešní zelení khmérové ve vedení NP Šumava, dosazeni ministrem Brabcem, nechávají vraždit i březí laně s jejich nenarozenými kolouchy, bez úcty k přírodě a životu. Jako barbarští řezníci střílí laně matky, jen pár dní a týdnů před tím, než kladou mláďata. Za zástřelné se rozdělují finanční odměny, takže lovící personál je k jatkám přímo vyzýván a finančně motivován."

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT důvěřuje bývalému řediteli NP a s ohledem na výše uvedené informace vyzývá vedení NP Šumava k odstoupení. Zároveň vyzývá Ministerstvo životního prostředí, aby zajistilo nápravu a zasazovalo se za větší ochranu zvířat v NP.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT již v minulosti protestovala proti návrhu Ministerstva zemědělství na celoroční odtřel daňků, tedy i v době vyvádění mláďat.

Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT byla pobouřena už samotným návrhem Ministerstva zemědělství na celoroční odstřel daňků. Resort MZ údajně v této věci připravuje vyhlášku. Podle té, by se mohli daňci střílet i v době vyvádění mláďat. Jde tak obecně závazné umožnění bolestivé smrti pro tisíce mláďat. Poté co lovci zastřelí jejich matky, totiž ve volné přírodě nepřežijí a zemřou za strašných podmínek.

„DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT podporuje petiční akci s názvem Zastavme masakr daňků a připojuje se k ní.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT odkazuje na článek a argumenty autora petice ředitele Zoologické zahrady Tábor RNDr. Evžena Korce, Csc.:

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

'Ministerstvo zemědělství chce vyhubit daňka, povolí celoroční odlov. Nedopusťme to!

Daněk, nikoliv kůrovec. To je podle ministerstva zemědělství největší současný nepřítel českých lesů, které jsou decimovány obrovskými hejny přemnožených brouků z čeledi kůrovcovitých. Za to, že mnohá místa nyní spíš než les připomínají holou pláň, ale podle ministerských úředníků může hlavně výše zmíněný sudokopytník. Prý ve velkém žere mladé sazenice stromů, které pak chybí pro obnovu zničeného lesa. Proto nyní resort připravuje vyhlášku, která by umožnila celoroční odstřel tohoto živočicha.

Nedopusťme tento masakr, který nemá obdoby!

Povolit odstřel jakéhokoliv zvířete v době vyvádění mláďat je neospravedlnitelná prasárna. Nejen že lovec zabije samici, ale tím často odsoudí také mláďata, která na ni čekají někde v úkrytu. Místo matky s potravou se dočkají jen pomalé a kruté smrti. Bez matky totiž nemají šanci v prvních týdnech života přežít. I proto se uplatňuje princip, že v době odchovu mláďat se zvířata nestřílí ani jinak neloví. To chce nyní ministerstvo zemědělství prolomit.

Jako by nestačilo, že se pod průhlednou záminkou údajného přemnožení začalo s masivní likvidací divokých prasat. Často k odlovu dochází i v bezprostřední blízkosti obcí a obydlených míst. Je tak jen otázkou času, kdy nějaká zbloudilá kulka zalétne někomu do obýváku nebo dokonce zasáhne nezúčastněného člověka. To se ostatně často při mysliveckých honech stává. Přenášet tato nebezpečná bojiště, kde létá jedna kulka za druhou, blíž lidem, je nesmysl a obrovský hazard.

Právě silnou mysliveckou lobby vidím (nejen) za aktuální snahou ministerstva zemědělství povolit celoroční odstřel daňků. Profitovat z tohoto masakru nevinných duší budou totiž jen myslivci, kteří získají více masa na guláš a trofejí na zeď.

Je jen otázkou času, kdy ministerstvo povolí celoroční odstřel také dalších lesních zvířat. Představa, že mladé stromky okusují pouze daňci, je zcestná. Z vlastní farmy, kde pravidelně stromy vysazuji, vím, že chutnají také srncům a jelenům. Vůbec bych se nedivil, kdyby se i tato zvířata časem ocitla na ministerském seznamu smrti. Ministerstvo zemědělství totiž vůbec nejde o českou přírodu, ale pouze hájí zájmy silných lobbistických skupin v čele s myslivci.

Všechny milovníky zvířat i ty, kterým osud české přírody není lhostejný, vyzývám, aby se proti tomuto chystanému masakru důrazně postavili. Člověk svou činností už vyhubil tisíce druhů zvířat a není možné, aby takto dál postupoval. Buďme rádi, že se v přírodě ještě s nějakým živým tvorem setkáme. Pokud s naším postojem souhlasíte, připojte se k petici požadující zákaz celoročního lovu zvířat.'

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT vyzývá Ministerstvo zemědělství, aby od takového masakru upustilo a naopak se zasazovalo za větší ochranu zvířat a přírody.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.