David (SPD): Justice se stává nástrojem politické zvůle

21.01.2024 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zrušení klíčových antikorupčních struktur na Slovensku, odhlasovanému Evropským parlamentem

David (SPD): Justice se stává nástrojem politické zvůle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Justice se stává nástrojem politické zvůle. Rezoluci navrhlo 41 poslanců z šesti frakcí, tedy všech mimo naši frakci ID, kde je SPD. Speciální prokuratura na Slovensku terorizovala opoziční politiky a jiné nepohodlné osobnosti. Více sledujte ve videu ZDE.

Text videa:

Vážení občané,

Evropský parlament schválil 496 hlasy proti 70 zprávu „Plánované zrušení klíčových antikorupčních struktur na Slovensku a jeho důsledky pro vládu práva". B9-0062/2024 Dokument je vylhaný a velká většina hlasujících neměla jiné informace, než právě tento dokument.

Evropská komise a Evropský parlament zaútočily výhružným usnesením na občany Slovenska, kteří si dovolili nezvolit vládu v čele s jejich miláčkem, bývalým místopředsedou Evropského parlamentu Michalem Šimečkou ze strany Progresivne Slovensko prezidentky Čaputové. Slováci ho většinově odmítli navzdory intenzivní propagandě většiny médií. Odmítli tím předchozí škodlivé vlády, podporující zničující Green Deal, imigraci a válku na Ukrajině, militarizaci a korupci předchozích vlád. Záminkou k útoku na novou demokraticky zvolenou vládu je její snaha o zrušení Úřadu speciální prokuratury.

Bohužel vidíme i v České republice, že justice se stává nástrojem politické zvůle. To se netýká všech pracovníků justice. Rezoluce Evropského parlamentu zdůrazňuje nezávislost soudů. Zní to krásně, ale soudci nevznikají neposkvrněným početím, ale jsou jmenováni na něčí návrh prezidentem nebo prezidentkou, například reprezentující Progresivne Slovensko. Kariéra soudce nebo prokurátora nebo státního zástupce pak závisí na ochotě sloužit moci, která rozhoduje o jeho nebo její kariéře. Ti všeho schopní a ke všemu ochotní jsou pak dosazováni do soudů, které mohou kriminalizovat politické oponenty moci.

Rezoluci navrhlo 41 poslanců z šesti frakcí, tedy všech mimo naši frakci Identita a demokracie, v níž působí SPD. Vedle cizinců, kteří vůbec netuší, která bije, na seznamu nalezneme jména lidovců Šojdrové a Zdechovského a Slováků Bilčíka a Polláka, jejichž strany vypadly z vlády. Mezi navrhovateli je nápadně mnoho Španělů, asi následovníků španělské inkvizice.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Navrhovatelé mají tolik drzosti, že připomínají vraždu novináře Kuciaka, která už byla v minulosti zneužita k obvinění současného premiéra a k pádu jeho vlády, ačkoli žádná spojitost se neprokázala. Speciální prokuratura na Slovensku terorizovala opoziční politiky a jiné nepohodlné osobnosti, které vazebně stíhala. Během takového věznění byl zavražděn generál Lučanský a zemřel advokát Krivočenko. Současný premiér Fico byl opakovaně obviněn bez řádných důkazů. V čele této speciální prokuratury stál pravomocně odsouzený politik Lipšic.

Je drzost obviňovat současnou vládu z rozdělování slovenské společnosti a vyvolávání nenávisti. Nenávist svojí činností vzbuzovaly předchozí slovenské vlády a nenávist vůči současné vládě rozněcují slovenská média hlavního proudu. Do boje proti Ficovi se zapojily známé firmy, česká manipulativní či dezinformační média: iRozhlas, Novinky, Seznam Zprávy, Reflex, Echo24, ČT24, Lidovky, iDnes, atd. S politicky motivovaným rozhodováním soudů máme své zkušenosti. Slovensko je napřed, lidé tam umírají ve vazbě.

Zločinnost Úřadu speciální prokuratury dokládá 30 rozhodnutí Ústavního soudu a rozhodnutí Nejvyššího soudu, konstatující hrubé porušování lidských práv v přípravném řízení.

V návrhu rezoluce se navrhuje rozhodování o zákonech na Slovensku a strukturách justice na „unijní úrovni“ a vyzývá Evropskou komisi, aby situaci na Slovensku sledovala. Oceňuje neziskovky, že na Slovensku hájí demokracii. Kdo je zvolil a kdo je platí?

Rezoluce také vyjadřuje znepokojení z plánované restrukturalizace Slovenského rozhlasu a Slovenské televize. Zásahy současné polské vlády do polské televize jí ovšem nevadí. Rezoluce drze vyzývá slovenskou vládu k loajální spolupráci s orgány Evropské unie a obrací se na Úřad evropského žalobce. Slovenská vláda je žádána, aby nepracovala pro slovenské občany, ale pro nikým nevolené orgány Evropské unie, a poslouchala poslance za opoziční strany a zahraniční poslance.

Pro návrh hlasovali všichni poslanci vládních stran plus Maxová za socdem a Charanzová a Dlabajová z ANO. Proti hlasovala většina naší frakce včetně mě, ostatní se zdrželi, Hlaváček, Knotek a Kovařík za ANO a Konečná z KSČM.

Je to hnus!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…