Decroix (ODS): Svědectví Ujgurů, kteří přežili věznění v čínských koncentračních táborech

13.10.2022 9:32 | Tisková zpráva

Lidská práva Ujgurů v Číně a svědectví žen, které přežily věznění v čínských koncentračních táborech, byly předmětem konference, kterou v Poslanecké sněmovně organizovala poslankyně a členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS).

Decroix (ODS): Svědectví Ujgurů, kteří přežili věznění v čínských koncentračních táborech
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Svědectví žen poukazují na systematické a organizované zastrašování, porušování práv a násilí vůči Ujgurům ze strany čínského režimu.

„Je pro mě stejně jako pro kohokoliv, kdo žije ve svobodné zemi, kde může svobodně vyjadřovat své postoje, víru a vychovávat děti v míru, je velmi těžké slyšet svědectví lidí, jimž byla upřena základní lidská práva a svobody. Je důležité si připomenout, že nejsme bezbranní. Máme nástroje a možnosti, jak pomáhat Ujgurům a muslimským menšinám v Číně. Musíme rozšiřovat povědomí o jejich situaci a problematiku aktivně řešit také na vládní úrovni a v mezinárodních organizacích,“ uvedla poslankyně a členka zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Eva Decroix.

„Dnes již není pochyb o tom, jak Čína přistupuje k Ujgurům a muslimům. Zpráva od vysoké komisařky pro lidská práva OSN Michelle Bachelet přinesla jasné důkazy a svědectví o ponižování, znásilňování, mučení, zastrašování a výhružkách stovkám tisíců Ujgurů. Je evidentní, že Čína tuto politiku organizuje vědomě, systematicky a s dlouhodobou vizí kompletně zničit Ujgury, jejich kulturu a celou menšinu,“ dodala Eva Decroix.

„Desítky let jsme my, Kazaši a ostatní turkické skupiny, čelili diskriminaci a násilným zákrokům z rukou čínského státu. Skoro šest let jsme ale vystaveni genocidě. Cenzorují náš jazyk, naše mešity srovnávají se zemí buldozery. Čínská vláda biologicky odstraňuje budoucí generace nucenou sterilizací a potraty,“ uvedla Rahima Mahmut, aktivistka za práva Ujgurů.

„Jsem z Urumči, hlavního města východního Turkestánu, učila jsem na základní škole. Od března 2017 jsem byla donucena šest měsíců učit čínštinu v táboře pro muže. Během toho půl roku jsem byla svědkem strašných věcí. Uvnitř toho tábora je spousta ozbrojených strážných. V každé cele je až třicet zadržených. Spí na zemi a na betonu,“ popsala Kelbinur Sidik.

„Od roku 2006 jsem žila ve Francii. Na konci roku 2016 mi čínská vláda řekla, ať se vrátím. Tam jsem byla zadržena a strávila skoro tři roky v různých detenčních zařízeních. Od března 2019 jsem mohla mluvit s rodinou ve Francii. Při každé takové konverzaci mi policie nařídila, jaké odpovědi mám poskytnout. Seděli při telefonátech a když jsem nevěděla, co mám odpovědět, napsali mi to,“ sdělila své svědectví Gulbahar Haitiwaji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…