Dolejš (KSČM): Jaká bude bilance loňské měnové intervence ČNB?

15.01.2014 15:47

Měnová intervence ČNB z listopadu loňského roku vzbudila pochybnosti politiků i expertů.

Dolejš (KSČM): Jaká bude bilance loňské měnové intervence ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Na mé dotazy guvernér Singer i  viceguvernér Tomšík tento krok obhajovali se zdůvodněním potřeby boje s deflační spirálou a podpory hospodářského růstu a zaměstnanosti. Citovali modelový propočet ČNB, který hovoří o 65 miliardách benefitu naší ekonomiky a o desítkách tisíc pracovních míst navíc díky navýšení exportu.

Václav Klaus i Miloš Zeman se vzácně shodli na tom, že  tato politika se může ukázat jako riskantní, drahá a neúčinná.  Stanovisko ČMKOS bylo loni spíše opatrné.  Premiér v demisi Jiří Rusnok se ale postavil na obranu tohoto kroku ČNB s odkazem na potřebu podpořit export. A britský měsíčník The Banker, vydávaný skupinou Financial Times, vyhlásil v této souvislosti guvernéra Singera centrálním bankéřem  roku 2013. Úspěch či neúspěch současné politiky ČNB se promítne do jejího kreditu a ovlivní i debatu, jak dál s naší centrální bankou.

Klaus  použil devalvaci fixního kursu koruny při odchodu z řízeného  devizového hospodářství jako součást transformačního scénáře.  Ale fixní kurs byl nakonec nahrazen plovoucím, tvořeným trhem. Udržet  kurs na umělé hodnotě po 18 měsíců proto nemusí být snadné a náklady tohoto opatření se dozvíme až skončí. V prvním kroku bylo prodáno 200 miliard korun a o to byly zvýšeny rezervy ČNB v eurech. Jak se tento měnový obchod promítne do hospodaření ČNB (loni dosáhla kumulované účetní ztráty 124 miliard) zjistíme ale až budou tyto rezervy opět zpět proměněny do korun.

Důležité budou především národohospodářské důsledky tohoto kroku. Zda budou náklady adekvátní účinkům, A tady zatím pokračují diskuse odborníků.  Já osobně argument deflační pasti neberu jako ten hlavní. V ČR nehrozil nedostatek likvidity, spíše nízké úrokové sazby omezují kreditní byznys bank. A pokud růst nepodpoříme měnovou expanzí, je tu ještě možnost expanze fiskální. Tyto debaty jsou tedy spíše akademické.

Praktičtější význam má spočítat důsledky  kursové podpory exportu a zdražení  dovozu s vlivem na obchodní bilanci i na domácí spotřebu. A tady byl bezprostřední efekt  minimální – okamžitě zesílila jen kupní síla těch, kteří mají účty v eurech. Pokud jde o nákupní horečku, vyvolanou koncem roku zvěstmi o zdražení, tak ta neměla  až tak velký rozsah a nepomůže ani trvalejšímu oživení ekonomiky.

Pokud oslabený kurs bude držen po delší dobu, ovlivní samozřejmě  exportéry, protože zvýší jejich cenovou konkurenceschopnost. Jde o jakýsi zakuklený protekcionismus, který ovšem při nízké zahraniční poptávce nemusí fungovat. U exportérů vlastněných nadnárodními skupinami může benefit také odplynout do zahraničí.  A mnozí exportéři jsou silně  závislí na zdražených dovozech, např. automobilový průmysl dováží řadu různých komponent. 

Zdražení dovozu zvýhodní využití domácích surovin. Ale ropu s plynem těžko nahradit a dovážíme i řadu sofistikovaných investičních zařízení. S vyšším kursem sice stoupá cena evropských dotací, ale zdražuje se kofinancování evropských projektů  Inflace může pomoci realitním trhům, kde klíčoví developeři mají problém se splácením svých bankovních závazků. Otázkou je reakce klientů na opětné zdražení nemovitostí. Určitě se ale zlevní akvizice zahraničních investorů.

Vývoj maloobchodního obratu z  konce roku ani odhady zdražení potravin od Potravinářské komory ČR nemusí být přímo být dány oslabení koruny. Vyčkejme především  na čísla o vývoji obchodní a platební bilance a na rozbor vývoje cen a spotřeby z počátku letošního roku  Až z toho bude zřejmější  co v ČR vyvolá listopadové rozhodnutí  ČNB.  Lze jen vítat, že  představitelé centrální banky už přislíbili zástupcům Rozpočtového výboru PS PČR  v únoru kritickou debatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.