Dolínek (ČSSD): Je nehorázné, že Evropská unie brání dobudování Pražského okruhu

05.02.2016 17:07

Praze hrozí, že Evropská unie bude požadovat nové posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) u části stavby Pražského okruhu, konkrétně stavby SOKP 511 - spojení stávající funkční části okruhu od dálnice D1 u Modletic k místu, kde u Běchovic přechází Štěrboholská radiála do navazující dálniční spojky D11 a D10. Pravidla totiž změnil nový zákon, a tak Evropská komise nechce uznat díla s posudkem EIA podle předchozího zákona z roku 1992, což se týká i SOKP 511. Reálně tak hrozí, by stavba musela celou EIA absolvovat znovu a podle současně platné právní úpravy. To by znamenalo zdržení o několik let.

Dolínek (ČSSD): Je nehorázné, že Evropská unie brání dobudování Pražského okruhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Tuto variantu jednoznačně odmítá náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek. „Považuji za naprosto nehorázné, že se Evropská unie tímto způsobem snaží zabránit dobudování Pražského okruhu, který je naprosto klíčový pro zlepšení dopravní situace v Praze i kvality života Pražanů. Udělám maximum proto, abychom tomuto nesmyslnému zdržení zabránili,“ uvedl Dolínek, který se obrátí na ministra životního prostředí Richarda Brabce s požadavkem, aby téma Pražského okruhu bylo součástí jednání, které povede příští týden ve středu v Bruselu ministerská delegace. Ta se bude pokoušet vyjednat výjimku, neboť obdobný problém hrozí i dostavbě dálnic D11 a D35.

Podle Dolínka by měla mít dostavba Pražského okruhu absolutní prioritu. Netýká se totiž pouze 1,3 milionu Pražanů, ale jde o klíčovou dopravní stavbu i z celorepublikového pohledu.

„Není žádným tajemstvím, jak masivní je tranzitní doprava, která vede přes Prahu. Z tohoto pohledu je stavba důležitá pro celou republiku. Mým hlavním úkolem je ale hájit zájmy Prahy a Pražanů. Už jsem o problému jednal s českými europoslanci a oceňuji, že se snaží na půdě Evropského parlamentu i dalších institucí pomoci,“ řekl Dolínek.

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…