Dolínek (ČSSD): Přece nemůžeme přijímat protiromské zákony!

09.07.2021 17:49

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 7. 2021 k návrhu poslanců Jana Bauera, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury, Jany Černochové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

Dolínek (ČSSD): Přece nemůžeme přijímat protiromské zákony!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Já bych chtěl kolegu Foldynu - a on mě zná - ubezpečit, že, prostřednictvím pana předsedajícího, že já potkávám někdy Romy v Josefově, ve Větříně a jinde. Schválně jmenuji lokality, které nejsou tak exponované, ta města nedostávají žádné zářné dotace, nebo městské části těch měst. A mají tam tyhle problémy. Kdo jste byl v Josefově - nebo problémy - víte, jaká je tam takřka většinová populace. A myslím si, že jsou to slušní lidé ve finále. Tady souhlasím s kolegou Foldynou, že ve finále drtivá většina jsou slušní lidé, kteří chtějí nosit domů peníze na nájem, aby jejich děti vystudovaly školy a zkusily ten život jinak třeba, než jim se nemusel konkrétně povést.

Ano, je tam nějaká část, procenta, procento, pět, osm, deset - nemůžu říct, kolik - kteří bohužel to celé ničí. Ale já přece nemohu souhlasit, aby zde ve Sněmovně se přijímal zákon, u jehož zdůvodňování se říká, že je proti Romům. Proboha, to já tady jako budu hlasovat pro zákon - ne, vystupující, pan předkladatel - ale zdůvodňování zákona, jak ho slyším od některých zde, je, že je na jeden segment populace. Přece nemůžeme přijímat protiromské zákony v této Sněmovně. A takto to tady pan, můj předchůdce, co tady před chvíli mluvil, vlastně zdůvodnil.

Já vám můžu říct z Prahy o desítkách, stovkách, rodin, kteří nemají s romskou populací nic společného a je to soužití daleko těžší často. Přesto nepodpořím takový zákon. Protože ten zákon je totálně proti demokracii ve společnosti a je totálně proti tomu, aby si někdo mohl být jist svými právy. (Předsedající upozorňuje na čas.) Podívejte se na Listinu práv a svobod a podívejte se na to, co chcete schválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…