Dostálová (ANO): Konec spekulacím s byty na digitálních platformách

19.02.2023 7:35 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nařízení EU o transparentnosti a sdílení údajů v oblasti ubytování v soukromí

Dostálová (ANO): Konec spekulacím s byty na digitálních platformách
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

České obce a města by měly mít, stejně jako třeba ty německé, právo mluvit do způsobu pronájmu bytů na Airbnb a dalších podobných serverech. Tento způsob ubytování v čase velmi rychle narostl. Jen pro ilustraci: v Praze se takto turistům krátkodobě pronajímá asi 15 tisíc bytů, což odpovídá zhruba polovině kapacity pražských hotelů. Problém spočívá zejména v nedodržování zákonů a také v soužití turistů a místních. Obyvatelé činžáků si totiž často stěžují hlavně na hluk a další negativní jevy spojené s pohybem a častým střídáním turistů v domě. Kritici také často upozorňují na to, že byt není hotel a na rozpory se stavebními a požárními předpisy.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí

V průběhu roku 2023 bude Evropským parlamentem a Radou EU projednáváno nařízení, které, a já tomu pevně věřím, konečně zlepší transparentnost a sdílení údajů v oblasti ubytování v soukromí. To by pak mělo vést i ke zlepšení situace v místech, kde se turisté a residenti střetávají ráno a večer na chodbách bytových domů. Vítám, že Komise už na začátku listopadu 2022 vydala návrh nařízení EU, kterým stanoví pravidla pro shromažďování a sdílení údajů.

Osobně považuji za rozumné, že návrh dává státům, městům a obcím možnost, aby si vlastními předpisy regulovaly tyto ubytovací služby. Včetně například možnosti omezení či zákazu. Jsou to totiž vždy obce a města, které musí chránit veřejné zájmy, jako je např. dostupné nájemní bydlení, územní rozvoj, bezpečnost či veřejný pořádek. Tento princip musí být v průběhu legislativního procesu zachován. Domnívám se, že nabídky poskytovatelů, kteří nedodržují právní předpisy související s poskytováním ubytování, by neměly být on-line nabízeny a platformy by měly mít povinnost takové nabídky stáhnout. Tuto věc bude nutno v průběhu legislativního procesu ohlídat a dále vyjasnit.

Je vidět, že na na evropské úrovni se již dávno pracuje. Svůj díl práce ale musí odvést i ČR. A já mám pocit, že ještě o tom ani nezačala diskuse. MMR sice v listopadu velmi potichu vydalo pro stavební úřady metodický pokyn, ve kterém vlastně říká, že poskytovat ubytovací služby v prostorách, které pro tento typ činnosti nejsou zkolaudované je nelegální. Zná ale někdo jasný a veřejný postoj vlády a MMR? A jak se k tomu staví pronajímatelé a samotné zprostředkovací platformy? Vyhovuje nám návrh nařízení Komise EU? Víme, co v oblasti sdíleného ubytování chceme a co nechceme? Začneme na tom už pracovat?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu