Drápalová (SZ): Pětiprocentní klauzule pro vstup do europarlamentu je na politicích. Jsme pro změnu zákona

03.06.2015 16:56

Po rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) k 5% hranici pro vstup do Evropského parlamentu se Strana zelených (SZ) rozhodla vzít zpět podnět k jejímu zrušení.Ten vloni podala k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Vzhledem k respektování nálezu ÚS, předvídatelnému výsledku jednání NSS v návaznosti na rozhodnutí ÚS a snaze zbytečně nezatěžovat soud, budou zelení usilovat o zrušení uzavírací klauzule úpravou legislativy.

Drápalová (SZ): Pětiprocentní klauzule pro vstup do europarlamentu je na politicích. Jsme pro změnu zákona
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

"Rozhodnutí Ústavního soudu o zachování 5%ní hranice pro vstup do Evropského parlamentu respektujeme, ale náš názor je i nadále odlišný. Stanovisko Ústavního soudu ostatně nebylo jednomyslné a tři ze soudců se s nálezem neztotožnili. Rozhodnutí o existenci uzavírací klauzule je podle soudu čistě na politicích a v EU ji využívá asi jen polovina zemí. V posledních letech je členskými státy spíše rušena, než zaváděna. Proto i my budeme usilovat o její zrušení změnou legislativy," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zlených.

Podle SZ ve volbách do EP nejde o vytvoření většiny pro sestavení vlády. Umělá pětiprocentní hranice vytváří nerovnost mezi váhou hlasu voličů. Zatímco 50 tisíc hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57 tisíc hlasů voličů zelených nestačí k tomu, aby jejich zástupce usedl v parlamentu. Hlas jednoho voliče má tak úplně jinou váhu, než hlas voliče jiného.

"Český prostor nepřeje malým stranám. Názor na malé strany je tady historicky už utvářen od těch devadesátých let jako negativní," uvedla Eliška Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.