Dryml (SPOZ): Projekt IZIP by měl být okamžitě zastaven

27.06.2013 6:27

Senátor MUDr. Vladimír Dryml byl jako bývalý náměstek ministra zdravotnictví, který uvalil nucenou správu na VZP v roce 2006, velkým kritikem celého projektu IZIP v jeho tehdejší podobě. 

Dryml (SPOZ): Projekt IZIP by měl být okamžitě zastaven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

„Již od začátku schvalování samotného projektu bylo velmi podivné, jak ukázala kontrola ministerstva. Zakázka byla přidělena bez výběrového řízení a schvalování proběhlo možná dokonce bez odsouhlasení správní rady VZP. Na začátku vystavilo tehdejší vedení VZP dokonce společnosti IZIP bianko šek v řádu desítek milionů korun na podivné náklady soukromé společnosti, což není vůbec standardní postup pro nakládání s penězi určenými na zajištění zdravotní péče pro pojištěnce VZP“, naznačuje senátor.
 
„Projekt IZIP byl ze začátku zaměřen hlavně na získání bonitní klientely pacientů VZP a neměl být pro všechny pojištěnce, jak se zjistilo při kontrolách. Dále nebylo soukromou firmou možná dostatečně ochráněno nakládání s velmi citlivými osobními údaji pacientů přihlášených do systému IZIP, jak se ukázalo při stížnostech, které zasílali pacienti VZP na ministerstvo a stěžovali si na jejich zneužívání. Lékaři, kteří si za každého pacienta i zápis do systému nechávali vyplácet finanční odměnu od firmy IZIP, která pak finanční částky dostávala od VZP, se chovali rovněž podivně“, pokračuje Vladimír Dryml.
 
„Je záhadou, proč orgány činné v trestním řízení od roku 2006 nepodnikly kroky k rozkrytí obchodních praktik firmy IZIP, a jak je možné, že projekt zastavený v roce 2006 vesele pokračuje do dnešních dnů a stopy vedou do Švýcarska. Náklady dosud přesáhly velmi pravděpodobně 1 miliardu korun a ministři Julínek a nyní i Heger před problémem strkali jako pštros hlavu do písku, i když IZIP stále kasíroval a kasíruje“, zdůrazňuje senátor.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…