Dvůr Králové nad Labem: Na Sochorově vile bude vyměněna část oken

02.09.2021 12:09

Sochorova vila v ulici Spojených národů, v níž v současné době sídlí Dům dětí a mládeže Jednička, se dočká obnovy oken. První etapa prací se uskuteční ještě do konce letošního roku.

Dvůr Králové nad Labem: Na Sochorově vile bude vyměněna část oken
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Vyměněna budou vybraná dožilá novodobá okna, a to v místech, kde při osazování stávajících oken nedošlo k zásadním stavebním úpravám, ke změnám dispozice nebo ke změnám souvisejícím s novodobými přístavbami.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

„Nejprve budou zhotovena nová okna, a to jako repliky původních kovových oken, což potrvá několik týdnů, poté dojde k jejich instalaci,“ říká místostarosta Jan Helbich. Město Dvůr Králové nad Labem za stavební práce, které provede místní společnost Honc CZ, s. r. o., zaplatí cca 1,1 mil. Kč včetně DPH. Část nákladů ve výši 220 tisíc Kč pokryje dotace Ministerstva kultury z programu na podporu obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Žádost o dotaci připravili pracovníci odboru rozvoje, investic a správy majetku.

Funkcionalistickou vilu navrhl architekt Josef Gočár v roce 1928 pro tehdejšího podnikatele, majitele tkalcovny a strojní tiskárny plátna Josefa Sochora. Na jejím návrhu a realizaci se podílel architekt Josef Grus, který v té době v Gočárově ateliéru působil, stavbu provedl královédvorský stavitel Karel Jarolímek. Vila, jež byla dokončena v roce 1930, je považována za prvotřídní ukázku prvorepublikové architektury, umělecky i technicky na špičkové úrovni. Budova je od roku 1958 zapsána na seznamu kulturních památek. Ačkoliv vila prošla během uplynulých let množstvím úprav, zachovala se zde částečně dispozice a poměrně značná část umělecko-řemeslných prvků. Výrazným zásahem do podoby vnějšího pláště bylo uzavření prostoru před hlavním vstupem. Na protilehlé straně byla právě kvůli přístavbám zbourána rozlehlá terasa a odtěžena část svahu. Původní omítky nahradily monochromatická stříkaná břizolitová omítka a většina původních kovových okenních výplní byla odstraněna a nahrazena novými dřevěnými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice