Europoslanci podpořili policejní ochranu vnějších hranic Unie

07.07.2016 13:17

Evropská pohraniční a pobřežní stráž (EBCG) si klade za cíl posílit správu vnějších hranic EU jako součást širšího úsilí za účelem zastavení migračních toků do EU a chránit své vnější hranice

Europoslanci podpořili policejní ochranu vnějších hranic Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Ve středu schválili poslanci Evropského parlamentu plány na zřízení kontrolního systému hranic EU, který spojí spolupráci agentury Frontex a národních úřadů pro kontrolu hranic. V rámci tohoto plánu budou národní autority stále spravovat své hranice, ale v případě, že jsou jejich vnější hranice pod tlakem, mohou zažádat o pomoc od Agentury pro Evropskou pohraniční a pobřežní stráž (EBCG), která bude schopna rychle nasadit pohraniční stráž na těchto hranicích “Nařízení o Evropské pohraniční a pobřežní stráži zajistí, že vnější hranice EU se stanou bezpečnějšími a lépe řízenými. Toto není stříbrná kulka, která může vyřešit migrační krizi, které dnes EU čelí nebo zcela obnovit důvěru v schengenský prostor, ale je to velmi potřebný první krok," uvedl zpravodaj Artis Pabriks (EPP, LV).

Artis PABRIKS

  • Artis
    PABRIKS
  • Poslanecký klub Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)
Člen
  • Lotyšsko

 

 

 

Spuštění rychlého nasazení na hranicích v krizových situacích

V případech, kdy členský stát čelí rostoucím tlakům na své vnější hranice, například v případech migračních tlaků nebo přeshraničního zločinu, mohou být dočasně nasazeny rychlé zásahové týmy na základě žádosti členského státu nebo rozhodnutí Rady EU:

  • v návaznosti na žádost některého členského státu, operační plán bude odsouhlasen s EBCG, která by zajistila nasazení nezbytných pracovníků do pěti pracovních dnů a veškeré technické vybavení,
  • v případech, kdy členský stát nepostupuje dle opatření navrhnutých EBCG nebo migrační tlak ohrožuje fungování schengenský prostor volného pohybu, může Evropská komise předložit Radě EU návrh, aby jednala. Rada pak rozhodne o potřebě vyslání pohraničních jednotek. Operativní plán by měl být schválen příslušným členským státem a agenturou EBCG dříve, než dojde k nasazení stráže, a
  • pokud členský stát nesouhlasí s rozhodnutím Rady EU o poskytnutí pomoci, budou moci ostatní členské státy EU znovuzavést kontroly na vnitřních hranicích.

Operace spojené s navrácením

EBCG bude mít silnější roli než agentura Frontex v oblasti návratové politice migrantů do jejich země původu. To ale pouze v případě provádění rozhodnutí, která již byla přijata ze strany vnitrostátních orgánů a v případě předpisů pro navrácení, které byly dále posíleny pomocí dalších záruk základních práv. EBCG se nebude podílet na rozhodnutí zemí mimo EU.

Společný fond pro stráž a technické vybavení

Agentura EBCG nebude mít svou vlastní stráž, ale bude schopna operovat se stráží čítající až 1 500 osob, nominovaných členskými státy EU.

Poslanci zajistili vybavení jednotek rychlé reakce požadavkem, že dané vybavení musí být pro jednotky rychlé reakce k dispozici nejpozději do 10 dnů od schválení operačního plánu.

Odpovědnost a informace

Agentura EBCG bude odpovědná Evropskému parlamentu a Radě. Evropský parlament bude průběžně informován prostřednictvím pravidelných zpráv a volného přístup k informacím pro poslance Evropského parlamentu.

Spolupráce s jinými agenturami

Mandáty Evropské agentury pro kontrolu rybolovu (EFCA) a Evropské agentury pro námořní bezpečnost (EMSA) budou sladěny s činností EBCG tak, aby všechny tři agentury koordinovaly své operace na moři a navzájem si sdílely informace.

Agentury jsou oprávněny podporovat národní orgány provádějící úkoly na národní, evropské a případně na mezinárodní úrovni.

Další kroky

Text schválený Evropským parlamentem bude podstoupen Radě ke schválení. Očekává se, že legislativa vstoupí v platnost na podzim tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…