Europoslanci za KDU-ČSL podpořili novou Komisi

29.11.2019 22:10

Evropský parlament vyslovil důvěru Komisi vedené Ursulou von der Leyen. Může začít pracovat od 1. prosince. Finální hlasování bylo 27. listopadu na plénu ve Štrasburku.

Europoslanci za KDU-ČSL podpořili novou Komisi
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Ocenila jsem, že nová šéfka Komise vyhověla našim požadavkům avýzvám odborné veřejnosti a rozšířila název portfolia komisařky Gabriel o slova kultura, vzdělání a výzkum. Myslím, že Komise získala velmi silný mandát a tím pádem vyvolala i značná očekávání. Bude se muset vypořádat s mnoha výzvami například v oblasti boje proti klimatickým změnám, v budování férového společného trhu. Podobně jako u GDPR, Evropa musí být lídrem a nastavit pravidla pro zodpovědné nakládání s umělou inteligencí (AI). Pokračujícím úkolem bude zajištění bezpečnosti, včetně ochrany hranic EU. Osobně jsem vyzvala Komisi k podpoře návrhu EP na ztrojnásobení rozpočtu na program ERASMUS,“ vysvětlila svůj hlas pro Komisi Michaela Šojdrová, s tím, že si stále stojí za tím, že nejlepší investicí pro společnost je vzdělávání.

„Ursula von der Leyen začala svůj projev citováním Václava Havla a vzpomínkou na sametovou revoluci, čímž mě mile překvapila. Celkově byl nyní její projev naprosto jiný, než předchozí. Představila vizi, ve kterou věří, ač je si vědoma toho, že bez spolupráce ničeho nedosáhne. Komise bude ochotná mluvit o reformě EU, a to je pro mě klíčové téma,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský, který byl původně k nové Komisi spíše kritický, Leyenová ale svým výstupem u něho na poslední chvíli získala bonusové body.

Ve jmenovitém elektronickém hlasování podpořilo novou Komisi 461 hlasů, proti bylo 157 a 89 poslanců a poslankyň se zdrželo.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…