Europoslanec Polčák: Samosprávy jsou pod neustálým atakem ze strany centralistických tendencí

15.09.2015 22:01

Delegáti pátého Republikového shromáždění SMS ČR zvolili předsedou jednoho ze zakladatelů sdružení Stanislava Polčáka. Hlasovalo pro něj 246 delegátů z 323. Polčák představil svou koncepci, v rámci které by se SMS ČR mělo zaměřovat především na každodenní hájení práv a zájmů samospráv.

Europoslanec Polčák: Samosprávy jsou pod neustálým atakem ze strany centralistických tendencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Nabytá práva samospráv nejsou samozřejmostí, jelikož jsou pod neustálým atakem ze strany centralistických tendencí. Každodenním úkolem SMS ČR proto bude jednak důsledné hájení práv a zájmů samospráv, ale rovněž vytvoření jasné dělící hranice mezi tím, co patří státu, a kde se nachází jasné pole působnosti obcí a měst,“ řekl Stanislav Polčák po svém zvolení.

Jeho kandidaturu už předem podporovali významní členové sdružení, mezi nimi například předseda SMS ČR Pardubického kraje Jozef Petrenec. „S tímto kandidátem se krajská organizace setkala na osobní schůzce, na které Stanislav Polčák představil svou vizi dalšího směřování SMS ČR. Podle něj má Sdružení místních samospráv velké možnosti v dalším prosazování zájmů malých obcí a jejich občanů. Jednou z nich je například vliv na vývoj legislativy – vždyť malé samosprávy a jejich občané nejvíce cítí dopady nesmyslných legislativních nařízení,“ sdělil Jozef Petrenec, navrhovatel Stanislava Polčáka za Pardubický kraj, delegátům sdružení.

„Stanislav Polčák je člověk na svém místě. Vzhledem k jeho znalostem jak národní, tak evropské legislativy s vazbou na problematiku místních samospráv jsem přesvědčený, že sdružení bude v dobrých rukou,“ řekl první místopředseda SMS ČR Radim Sršeň.

„Mezi mé cíle je zaměřit se na vytvářenou legislativu především na vládní úrovni. Rovněž se zasadím o vytvoření informačního systému, v rámci kterého si starostové budou vyměňovat své zkušenosti a společně řešit problémy. A z pozice europoslance se pokusím využít svého přístupu do médii a budu informovat veřejnost o problémech obcí, měst a jejich občanů,“ uzavřel svou představu Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…