Europoslanec Zdechovský: Ve Štrasburku zazněla ostrá kritika pronásledování křesťanů v Africe

15.07.2015 6:29

Čeští europoslanci za KDU-ČSL velmi ostře kritizovali na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku pronásledování křesťanů v africkém Súdánu. V rezoluci, kterou přijali, vyzývají súdánskou vládu, aby přestala pronásledovat křesťany, zasahovat do církevních záležitostí a aby reforma právního systému země byla v souladu s dodržováním lidských práv a svobod.

Europoslanec Zdechovský: Ve Štrasburku zazněla ostrá kritika pronásledování křesťanů v Africe
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Vyzvali jsme súdánské úřady, aby stáhly veškerá obvinění proti pastoru Michaelu Yatovi a Peteru Yen Reithovi a aby je okamžitě propustily. Dále požadujeme, aby tito pastoři nebyli vystaveni mučení a žádnému dalšímu špatnému zacházení,“ popsal ze Štrasburku europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který na plenárním zasedání přednesl svoji řeč, ve které upozornil na desítky podobných případů pronásledovaných křesťanů v Súdánu.

Přesto, že Súdán podepsal Africkou chartu lidských práv a práv národů, kde se zavazuje k dodržování lidských práv, neustále dochází k jejich porušování. „Svoboda náboženského vyznání, svědomí a víry je univerzálním lidským právem, které je třeba chránit všude,“ říká Zdechovský a vyzývá Evropskou komisi, aby podnikla potřebné kroky k ochraně dvou vězněných křesťanských pastorů. Odkazuje zároveň na případ Meriam Ibrahim Ishagové, kde mezinárodní tlak pomohl zachránit její život.

Súdánské lékařce hrozila smrt. Nechtěla se zřeknout své křesťanské víry

Meriam Ibrahim Ishagová je súdánská lékařka, která byla v květnu 2014 na základě islámského práva šaría odsouzena k trestu smrti oběšením. Odmítla se zřeknout své křesťanské víry a přestoupit k islámu. Místní soud ji také odsoudil ke stu ran bičem za to, že uzavřela manželství s křesťanem. Ve vězení porodila holčičku, podle tvrzení jejího manžela měla při porodu svázané nohy řetězy. Ve vězení měla i svého malého syna. Jejímu manželovi bylo odepřeno se kvůli své křesťanské víře o děti starat. Dne 23. června 2014 byla Meriam obvinění zproštěna a propuštěna, ale už následujícího dne opět zatčena s celou rodinou, když se chystala odcestovat do USA. Podle jejího právníka byla obviněna z falšování úředních dokumentů. Na letišti měla použít jihosúdánský pas, který jí byl oficiálně vystaven jihosúdánskými úřady na základě státního občanství jejího manžela. Po neúspěšném pokusu o opuštění země zůstala na americké ambasádě v Chartúmu. Na základě silného diplomatického tlaku pak v srpnu s celou rodinou odcestovala do USA.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…