Faltýnek (ANO): Premiérův názor je jasný, je pro zákaz klecových chovů

19.06.2020 18:27

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 19. června 2020 k zákonu na ochranu zvířat proti týrání

Faltýnek (ANO): Premiérův názor je jasný, je pro zákaz klecových chovů
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Faltýnek v pořadu Horké téma

Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové, pane místopředsedo,

já bohužel nejsem schopen vám říct stanovisko našeho klubu, který je největší v této Poslanecké sněmovně, protože my jsme se nedokázali jednoznačně dohodnout.

Já jako předseda zemědělského výboru vás můžu informovat, a to koneckonců víte i ze stanovisek, která máte v materiálech, že zemědělský výbor poměrně značnou většinou odmítl zákaz klecového chovu slepic ve všech variantách, včetně varianty Martina Kolovratníka, kterou někteří z nás považujeme za určitý kompromis. Já samozřejmě za sebe nepodpořím ani variantu Martina Kolovratníka jako předseda zemědělského výboru. Celý život, vlastně 35 let, se pohybuji v zemědělství, pracoval jsem v zemědělství a já bych to neřekl lépe než bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Chtěl bych, prostřednictvím pana předsedajícího, mu poděkovat za jeho vystoupení a zejména za ty poslední dvě věci, které řekl, že bychom měli všichni apelovat, i když z mých úst to možná bude znít divně, na ministra zemědělství, na vládu, na premiéra, aby se pokusili v rámci Evropské unie sladit noty ve všech členských státech, i v Polsku, i v Rumunsku, i v Maďarsku, i v Řecku, i v Portugalsku. A v této činnosti jim samozřejmě budeme držet palce, ale současně tušíme, jak tato snaha dopadne.

Názor našeho premiéra na tuto věc je naprosto jasný, ten je pro zákaz klecových chovů. Na našem klubu apeloval na naše kolegy a kolegyně, aby podpořili kompromisní návrh Martina Kolovratníka a já věřím tomu, že většina z našich poslanců podpoří návrh Martina Kolovratníka, i když já jako předseda zemědělského výboru ho nepodpořím.

Takže tolik jenom velmi stručně z mé strany. My nemáme v této záležitosti závazné hlasování a věřím tomu, že návrh pana kolegy Kolovratníka projde. Nicméně, pokud se týká těch ostatních věcí, o kterých tady třeba hovořil pan profesor Válek přede mnou, tam jsme dali jasné stanovisko na zemědělském výboru, že podporujeme návrhy, které se postupně vypořádají s drezurou zvířat a tak dále, a tak dále, takže tam se ten kompromis podařilo najít a věřím tomu, že tyto návrhy, které jsou obsaženy v návrzích zemědělského výboru a mají kladná stanoviska, projdou.

K té obavě, pane profesore Vlastíku Válku, prostřednictvím pana předsedajícího, ty víš přece velmi dobře, že pokud se týká zákona o potravinách, tak pokud tam vůbec bude nějaký návrh na nějaká procenta na pultech českých obchodů, tak ta procenta se budou pohybovat kolem 60, 65 % českých potravin, což je de facto stávající stav. Dneska na základě údajů obchodních řetězců, které mají 85 % trhu s potravinami v České republice, je to 59 % v průměru všech položek na pultě pro naše zákazníky. Takže u těch vajec bych se nebál. Mně se spíš líbí ta myšlenka, že by bylo dobře, aby se kolega, ministr zemědělství, zeptal svých kolegů, jak se na to dívají v rámci Evropské unie, že by Česká republika zakázala dovoz klecových vajec do České republiky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …