Farský (STAN): Navrhujeme přesunout úřady z Prahy do regionů. Sníží se sociální a ekonomické rozdíly

04.11.2020 12:45

Námi předložený návrh na přesun 15 centrálních úřadů do jednotlivých regionů, který jsme představili na konci září, jsme dnes předložili do Poslanecké sněmovny.

Farský (STAN): Navrhujeme přesunout úřady z Prahy do regionů. Sníží se sociální a ekonomické rozdíly
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Návrh Jana Farského (STAN) počítá se vznikem více než 4 300 nových pracovních míst, což povede z dlouhodobého hlediska ke značnému posílení regionů. Schválením těchto kroků dojde zároveň k odlehčení už tak zatížené české metropoli. Podporu tohoto návrhu již dříve přislíbili regionální politici napříč politickým spektrem i odborníci.

Podle Jana Farského, předkladatele návrhu, se v současné době stále prohlubuje již tak velký rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky. Přesun úřadů bude mít podle něj z dlouhodobého hlediska pozitivní důsledky na celou společnost. Dosavadní systém má vliv na kvalitu i dostupnost služeb, rozdíly v počtu dosaženého vzdělání obyvatel i mezd. V případě schválení dojde k oboustranným výhodám. Úřady přesunuté do krajských měst pomohou v regionech.

„V regionech naleznou úřady i dostupnější pracovní sílu. Sehnat kvalitní odborníky, ať už právníky, inženýry či pracovníky v IT, je v hlavním městě čím dál obtížnější. Zmenšení rozdílů mezi regiony je výhodné pro regiony i centrum. Prospěje všem,“ upřesňuje důsledky Jan Farský

Naopak v Praze tím dojde k uvolnění prostor, čímž se bude moci lépe řešit krize bydlení, drahého nájemného. Budovy půjde využít pro poptávku z oblasti kultury či pro využití pro zájem o kanceláře od soukromých společností.

„Přesun se týká 15 úřadů či jejich částí a vytvoření přes 4 300 kvalifikovaných pracovních míst, na jejichž plat půjde více než 2,2 mld. Kč ročně. Takový objem finančních prostředků   zvýší v regionech kvalitu života a udrží v nich vzdělané lidi. Z dlouhodobého výhledu půjde také o pomoc regionálnímu rozvoji kultury, školství, řemeslnictví, všem firmám a podnikatelům ve službách a dalších odvětvích,“ dodává autor návrhu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…